Santíssim Crist de la Bona Mort i Mare de Déu de l'Encarnació (3) - Santuari de Nostra Senyora de l'Encarnació - Mare de Déu del Castell de Cullera - CULLERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5710)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 52
Vora 7
Pes real 146
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1951
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció al terç amb les advocacions a la quals està dedicada: "STMO. CRISTO DE LA BUENA MUERTE. Y NTRA. SRA. DE LA ENCARNACIÓN:". Aquesta disposa de diverses abreviatures, necessàries per la falta d'espai. Seguidament trobem al mig la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. / SILLA (VALENCIA)".

Al mig peu té la següent inscripció: "✱ ✱ RECTOR FRAY ANTONIO BERENGUER O. F. M. CULLERA MCMLI. ✱". La inscripció serveix de testimoni de la presència dels franciscans al Santuari de la Mare de Déu i a més indica el nom del poble i la data de fosa. Les sigles "O. F. M." corresponen amb "ORDO FRATRUM MINORUM", es a dir, "ORDRE DELS FLARES MENORS". Aquesta indica el nom del municipi i la data de benedicció. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons) /
"STMO. CRISTO DE LA BUENA MUERTE. Y NTRA. SRA. DE LA ENCARNACIÓN:" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Crucifixió)
(03) (Anagrama Jesús)
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Marca de fàbrica monotip) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS. / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"✱ ✱ RECTOR FRAY ANTONIO BERENGUER O. F. M. CULLERA MCMLI. ✱" /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vol manual des de la pròpia sala de campanes per a les festivitats més importants del Santuari, i repic des de la base de la torre, fins on baixaven llargues cordes des dels batalls dels bronzes, tal i com testifiquen els forats presents al sòl de la sala (hui cegats per la part superior).
Tocs actuals de campanes Repics i vols exclusivament automàtics.
Truja Truja de fusta nova construida per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Estat original La campana comptaria abans de la seua mecanització de la segona meitat del segle XX, amb una truja de fusta instal·lada pels HERMANOS ROSES en el moment de la seua fosa l'any 1951. A més, unida al seu batall tindria una llarga corda que baixaria fins la base de la torre per fer des d'allà els tocs repicats més senzills.
Estat anterior Fins la restauració del conjunt l'any 2009, la campana presentava una truja de ferro MANCLÚS vella i un motor de vol continu a les (03). Aquesta modificació de la seua instal·lació va anar acompanyada a més, amb la (segurament involuntària) errònea orientació de la campana, que tenia la creu cap endins a les primeres documentacions que es van realitzar sobre ella.
Estat actual La campana, restaurada recentment, es troba en un bon estat de conservació, tot i que cal apuntar, té una mancança important de contrapés a la truja.
Mecanismes de toc (09) Motor de vol per impulsos i electromall.
Intervencions Després de la seua mecanització i cosegüent canvi d'instal·lació per part de MANCLÚS, durant la segona meitat del segle XX, la campana ha estat restaurada l'any 2009 per l'empresa 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA. Durant l'actuació, a la campana se li ha cambiat la truja metàl·lica per una nova de fusta amb el perfil tradicional valencià, se l'ha netejat per tal de recuperar la seua sonoritat original, se li ha insta·lat un nou batall i se l'ha equipat amb nous mecanismes de toc automàtic com són el motor d'impulsos i l'electromartell, que no sols poden simular els tocs tradicionals, sinó que a més, no impedeixen el toc manual de l'instrument.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • BUIGUES METOLA, Marcos; MARTÍNEZ ROIG, Eliseo (29-07-2004)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (08-01-2010)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (16-06-2011)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (11-04-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (22-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-08-2018
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF