Benissants (3) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 57)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 96
Altura del bronze 78
Vora 10
Pes aproximat 512
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1910
Descripció En el terç de la campana trobem la següent inscripció: "# SANTOS ABDON Y SENEN ROGAD POR NOSOTROS AÑO 1910 #". En ella trobem l'advocació a la que està dedicada, que són els Sants de la Pedra, coneguts a Sueca amb el nom popular dels "Benissants". Està acompanyada l'advocació per la plegaria: "ROGAD POR NOSOTROS"; té origen en les Lletanies dels Sants, una de les més solemnes súpliques de l'Església Catòlica, on s'invoquen als principals Sants especialment amb sentit protector. En aquest cas invoquen la protecció dels Benissants per protegir els cultius que tradicionalment han rodejat la ciutat, ja que són protectors front a les pedregades. Finalment trovem l'any en que va ser fosa.
Espatlla (H) (cordó)
(cenefa d'estreles)
Terç (T) (2 cordons)
"# SANTOS ABDON Y SENEN ROGAD POR NOSOTROS AÑO 1910#"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(02) (04) (estrela)
(06) (imatge dels Benissants)
(08) (10) (estrela)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(00) (03) (06) (09) (estrela)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes No ni ha marques que es tocara des dels peus del campanar, per tant suposem que seria repicada des de la mateixa Sala de les Campanes, voltejant igualment des d'aquesta.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja fusta nova ELECTRORECAMP que substitueix una de ferro Manclús vella
Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i possiblement més antiga que la propia campana. Estaria a més dotada de ballesta per a voltejar-la.
Estat anterior Fins la restauració de 2011 estava instal·lada en la mateixa finestra que actualment amb truja de ferro de Manclús vella, decorada al igual que les dos campanes grans. Aquesta estava oxidada per la continua exposició als agents atmosfèrics. Tenia un motor de vol continu per voltejar i un electromall trifàsic, mecanismes que no tenien res a veure amb la tradició local ni deixaven tocar manualment la campana.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en la part alta d'una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i esta mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions Segurament aquesta campana és tracte de la refosa d'una anterior, de datació desconeguda. L'anterior es trencaria entorn a l'any 1910, sent baixada de la torre per refondre-la i la nova va ser beneïda i pujada a la torre. Tot i que no està signada, els motius epigràfics ens permeten intuir com a fonedors de la campana a Jaime Roses i Vicente Moreno, actius a la ciutat de València en aquesta època. Es va dedicar als Benissants, patrons de Sueca. En l'any 1955 el rector D. Rafael Revert Gomis va decidir mecanitzar-la, encarregant els treballs a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La truja de fusta original va ser canviada per una de ferro ricament decorada i es varen instal·lar un electromall trifàsic i motor de vol continu per voltejar-la automàticament.

L'estat de conservació en que estava va obligar a iniciar els treballs de restauració en l'any 2011. La campana va ser baixada a principis d'eixe any junt a les dos menors per traslladar-la als tallers de restauració d'Electrorecamp S.L. i netejar-la per dins i fora. La truja va ser canviada per altra de fusta i els mecanismes de vol per un motor de vol d'impulsos i electromall monofàsic. La campana va quedar instal·lada de nou al campanar en juny del mateix any.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (14-09-1991)
 • ABARCA, Javier [Documentació fotogràfica] (04-01-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-03-2015
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF