Ave Maris Stella (1) - Catedral de Sant Llorenç - SANT FELIU DE LLOBREGAT (CATALUNYA)

(Referència 5697)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització sala de campanes
  Diàmetre 50
  Altura del bronze 40
  Vora 8
  Pes aproximat 72
  FonedorMESTRES, MANUEL (BARCELONA)
  Any fosa 1946
  Descripció La campana té una senzilla inscripció, sense marca de fàbrica ni indicació de lloc o d´any. En la part mitja interior hi ha una petita creu i per baix hi posa en llatí "AVE MARIS STELLA" que es pot traduir com DÉU VOS GUARD ESTEL DELS MARS. Es tracta d´un himne a la Mare de Déu, que és datat anterior al segle IX, ja que s´hi troba al Codex Sangallensis, un manuscrit d´aquest segle que ara està dipositat al Monestir suís de Saint Gallen.
  Mig (M) (06) (creu)
  Mig peu (MP) (06) "AVE MARIS STELLA" /
  cordó
  Prima Sol 5 +46
  Hum Si 4 +07
  Tercera Si 5 +11
  Quinta Sol 6 +40
  Octava Lab 6 +15
  Tocs tradicionals de campanes La campana es brandava i també es repicava.
  Tocs actuals de campanes La campana no pot brandar, per la ubicació d´una escala d´accés a la planta superior, ubicada darrere d´ella que impedeix el seu moviment, i tampoc pot repicar per l´absència de batall degut a la pèrdua de la batallera.

  No més toca mecànicament per a certs tocs programats.

  Truja Fusta Barberí
  Estat actual La batallera, que estava disposada paral•lelament a les anses, ha caigut fa temps; per tant la campana no té batall intern. La campana està molt solta, probablement perquè apenes està embotida en el jou.

  Igualment està molt bruta per l´interior (capes de tosca) i per l´exterior (defecacions de coloms) que afecten a la seva sonoritat.

  Finalment no podria brandar ja que l´escala d´accés al rellotge es troba a poca distància darrere d´ella.

  Mecanismes de toc Braç per a brandar - (03) electromall
  Intervencions Procedeix de la refosa d´una campana, anomenada "Santa Maria". recuperada d´un magatzem militar, que es va esberlar i refondre en 1946
  Actuacions urgents Fins que la campana sigui reubicada en el campanar i utilitzada per al toc dels quarts, caldria foradar-la, dotar-la d´una falsa batallera i penjar-li un batall per poder repicar-la manualment per als tocs manuals festius i de mort de la Catedral. Fins i tot, si es desplassara l´escala d´accés al rellotge, la campana hauria de brandar, després de revisar-la i fixar-la al jou.
  Propostes Vista l´escassa qualitat de la campana es podria utilitzar exclusivament per als quarts del rellotge, ubicant-la en una de les petites finestres de la sala o, millor encara, penjada d´una biga de fusta.

  En el cas de reubicar la campana, caldria substituir-la per una harmonitzada amb les altres tres, i dotada tant del corresponent jou com del braç per brandar-la, així com de l´electromall, ubicat en la part oposada al mecanisme, com està ara.

  Igualment cal desplassar l´escala, de manera que no impedeixi el toc manual de la campana nova.

  En tot cas caldria netejar la campana, amb sorra humida a baixa pressió, tant per l´interior com per l´exterior de la campana, per recuperar la sonoritat original, ara disminuïda per la brutícia.

  Protecció Tant la campana com l´edifici no estan protegits.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
  Notes Mal orientada (la creu cap a dintre) justificada per que la inscripció es troba baix de la mateixa creu.
  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 29-07-2019
  12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-06-2021
  Convertir a PDF