Sant Sadurní (2) - Catedral de Santa Maria - LA SEU D'URGELL - CATALUNYA

(Referència 5664)

Localització espadanya
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
Any fosa 1696
Descripció La campana, esquerdada, té una inscripció en llatí i català en dues línies: "S ✱ SATVRNINVS ✱ ORAPRONOBIS ✱ FRANCISCO ✱ ✱ ✱ " "BONA ✱ SELVA ✱ YSELVA ✱ RECTOR ✱ I ✱ 6 ✱ 9 ✱ 6 ✱ "
Hauríen d'haver escrit "SANCTE SATURNINUS ORA PRO NOBIS", és a dir SANT SATURNÍ PREGUEU PER NOSALTRES.
El nom del rector és probablement FRANCISCO BONAVENTURA SELVA Y SELVA.
Espatlla (H) Cordó)
(2 cordons)
Terç (T) (Cordó)
"S ✱ SATVRNINVS ✱ ORAPRONOBIS ✱ FRANCISCO ✱ ✱ ✱ "
(cordó)
"BONA ✱ SELVA ✱ YSELVA ✱ RECTOR ✱ I ✱ 6 ✱ 9 ✱ 6 ✱ "
(cordó)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana s'emprava per a alguns dels tocs de la Catedral, sense que puguem precisar quals. L'existència de cigonyal denota que podia voltejar completament, encara que no estem en condicions d'assegurar-ho, donades les tradicions catalanes que limiten el toc fins a l'oscil·lació fins a la vertical.
Tocs actuals de campanes La campana fa anys que no toca.
Truja Fusta
Estat original La campana té una instal·lació poc usual a Catalunya, amb la utilització d'un cigonyal, que permetria el seu volteig complet mitjançant la cadena, des del propi temple (ja que existeixen els forats corresponents en la volta del creuer). No obstant això l'allargament dels eixos més enllà dels braços de fusta, poc usual i menys segur, sembla indicar que la campana, procedent d'un altre lloc, va ser adaptada a aquesta espadanya, d'obertures més amples.
Estat anterior En les anteriors preses de dades la campana estava fóra d'ús, ja que fins i tot manca de la cadena que permet tocar-la a distància.
Estat actual La campana té una gran esquerda que va des del punt de percussió fins més del mig. Manca també de cadena per a poder-la tocar.
Mecanismes de toc La campana té cigonyal que permetria voltejar-la. Sense cadena, possiblement pel trencament de la campana
Intervencions No consta cap actuació recent.
Actuacions urgents Aquesta campana ha de ser soldada per a recuperar la seua sonoritat original. No obstant això, i vist el nul ús que d'ella es fa, aquesta actuació no és urgent, sinó que ha de formar part del procés global de restauració.
Propostes Ha de renovar-se el jou de fusta, encara que mantenint en la mesura que siga possible el capçal, perquè la campana pugui oscil·lar amb la mateixa velocitat que l'actual. El braç ha de ser nou, de manera que mesure tant com l'obertura en el qual es troba. Vista l'especial ubicació de la espadanya, no sembla probable que aqueixes campanes, que ara mateix podrien tocar de manera manual, ho facin alguna vegada, per la qual cosa, en aquest cas, els mecanismes, de difícil accés, no han de contemplar aquesta possibilitat.
El motor proposat serà d'impulsos, amb dues altures d'oscil·lació, mitjana i alta, sense arribar al volteig complet, però igualment sense deixar la campana invertida cap amunt.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (05-06-2004)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (18-05-2005)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 30-09-2019
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-06-2020
  Convertir a PDF