Campana (1) - Catedral de Santa Maria - LA SEU D'URGELL - CATALUNYA

(Referència 5663)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització espadanya
  Diàmetre 40
  Pes aproximat 37
  Any fosa 1629
  Descripció La campana utilitza dos tipus d'epigrafia. En la part superior amb capital humanística es llig, entre altres, "...ORA PRO NOBIS 1629 + " mentre que en el mig sembla que es tracta d'epigrafia gòtica, procedent probablement d'una campana anterior, així com alguns dels seus gravats. No obstant la gran altura a la qual es troba, impedeix de confirmar que la campana sería del XVII i no anterior com semblaba de lluny.
  Terç (T) "...ORA PRO NOBIS 1629 + " /
  (Crucifixió)
  Mig (M) (Epigrafia gòtica minúscula)
  Prima Fa# 5 +42
  Hum Lab 4 -34
  Tercera Sib 5 +33
  Quinta Re 6 +12
  Octava Lab 6 -34
  Tocs tradicionals de campanes La campana era utilitzada per alguns tocs de la Catedral sens que puguem precisar-hi quals. L'existència de cigonyal permetria que la campana voltès completament, tot i que no podem assegurar-ho, vistes les tradicions catalanes que limiten el toc des del brandeig fins a arribar a detindre's verticalment.
  Tocs actuals de campanes Fa molts anys que la campana no toca.
  Truja Fusta
  Estat original La campana té una instal•lació poc usual a Catalunya, amb la utilització d'un cigonyal, que permetria el seu volteig complet mitjançant la cadena, des del propi temple (ja que hi han el forats corresponents en la vota del creuer).

  Així i tot el batall de gran tamany denotaria més aviat que la campana fòs brandada més que voltada.

  L'allargament dels eixos més enllà del braç de fusta, poc usual i gens segur, sembla indicar que la campana, procedent d'altre temple, fou adaptada a aquesta espadanya, que té finestres més amples.

  Estat anterior En les diverses documentacions, la campana ha estat sempre fora d'ús, ja que la cadena que permet de tocar-la a distància arriba sols fins la teulada, sense baixar més.
  Estat actual La campana es troba en bon estat sonor, i es pot tocar mitjançant la cadena. Sembla estar-hi solta i el jou de fusta està plé de pedaços. Fins i tot, tot i que es tracta d'una campana de set anses, ha estat istal•lada com si sols en tinguès tres, afegint-hi inseguretat al conjunt.

  A més a més la cadena ha estat tallada, i no arriba més que fins la teulada, per la qual cosa es troba fora de tot ús.

  Mecanismes de toc La campana té cigonyal que permetria voltejar-la - La cadena arriba tan sols a la teulada - Fa molt de temps que no és tocada
  Intervencions No sabem de cap actuació recent.
  Propostes Cal renovar el jou de fusta, tot i mantenent el capçal en la mesura del possible, per què la campana pugui oscil•lar amb la mateixa velocitat que ara. El braç ha de ser nou, de manera que arribi fins als murs de la finestra on s'hi troba. Vista l'especial ubicació de l'espadanya, no sembla probable que les campanes, que ara mateix podrien tocar de manera manaul, tornéssin a fer-ho de nou, per la qual cosa els mecanismes, de difícil accés, no deuríen de contemplar aquesta possibilitat.

  Es proposa un motor d'impulsos, amb dues altures de brandar, mitja i alta, sense arribar al volteig complet, i tampoc sense deixar asseguda i parada la campana invertida.

  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient incoar un expedient individual de declaració com a Bé d'Interès Cultural degut a l'alt valor de la campana.
  Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
  Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
  Notes Mesures aproximades - Inaccessible sense mitjans extraordinaris.

  Documentació anterior:


  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (05/06/2004)
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 24-10-2016
  17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-06-2020
  Convertir a PDF