Sant Gregori, Sant Josep i Sant Joan; "la Gregòria" "antiga Nona" (6) [IX] - Santa Església Catedral Basílica Metropolitana de la Santa Creu i Santa Eulàlia - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència 5629)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització Cel·la de campanes del claustre
  Diàmetre 94
  Altura del bronze 8
  Vora 80
  Pes aproximat 481
  FonedorBARBERÍ, HIJOS DE ESTEBAN
  Any fosa 1943
  Descripció La campana té diverses inscripcions en llatí. En la part superior posa "SIGNUM CATHEDR. ECCLE. BARCINONEN. SANCTIS GREGORIO JOSEPH ET JOANNI DICATUM." que probablement haurien d'haver escrit "SIGNUM CATHEDRALIS ECCLESIAE BARCINONENSIS SANCTIS GREGORIO JOSEPH ET JOANNI DICATUM." i que es pot traduir com CAMPANA DE LA SANTA ESGLÉSIA CATEDRAL DE BARCELONA DEDICADA ALS SANTS GREGORI, JOSEP I JOAN. Entenem que amb la paraula SIGNUM (SENYAL en català) volien fer referència als "senys", nom antic de les campanes majors.
  En el mig hi ha un escut capitular a la part exterior; a la dreta la marca de fàbrica en monotip: "FUNDICION DE CAMPANAS" (dues medalles - en l'esquerra sembla posar "EXPOSICION INTERNACIONAL BARCELONA 1929" en torn a dues efígies; la medalla dreta sembla sense text) "DE H. DE E. BARBERI EN OLOT / MEDALLA DE ORO" on es pot interpretar l'abreviatura com "HIJOS DE ESTEBAN". A la part interior hi ha l'escut del Cardenal i baix posa "GREGORIA JOSEPHA JOANNA" en llatí. Finalment a l'esquerra hi ha una creu.
  En el mig peu hi figura un altra inscripció, també en llatí: "AB EXCMO. AC REVMO. D. D. GREGORIO MODREGO CASAUS HUJUS SEDIS ANTIST. SOLEMNITER CONSECRAT. FUIT VII ID. DECEMBR. ANNI DNI. MCMXLIII" que probablement haurien d'haver escrit "AB EXCELENTISSIMO AC REVERENDISSIMO DOCTOR DOMINE GREGORIO MODREGO CASAUS HUJUS SEDIS ANTISTITE SOLEMNITER CONSECRATUM FUIT VII IDUS DECEMBRUM ANNI DOMINI MCMXLIII" i que pot interpretar-se com VAIG ÉSSER CONSAGRADA PER L'EXCEL·LENTÍSSIM I REVERENDÍSSIM DOCTOR DON GREGORIO MODREGO CASAUS BISBE D'AQUESTA SEU EL 8 DESEMBRE DE L'ANY DEL SENYOR 1943. La utilització de l'antic calendari romà és absolutament inusual en aquesta data i es tracta probablement d'una de les més tardanes datacions a la manera antiga. Per altra part tampoc és gaire usual la utilització de la paraula "Consagració" per a una campana.
  Anses 7
  Terç (T) (Cordó) /
  (garlanda) /
  (cordó) /
  "SIGNUM CATHEDR. ECCLE. BARCINONEN. SANCTIS GREGORIO JOSEPH ET JOANNI DICATUM." /
  (cordó)
  Mig (M) (00) (escut capitular)
  (03) (marca de fàbrica monotip) "FUNDICION DE CAMPANAS / (dues medalles - en l'esquerra sembla posar "EXPOSICION INTERNACIONAL BARCELONA 1929" en torn a dues efígies; la medalla dreta sembla sense text) / DE / H. DE E. BARBERI EN OLOT / MEDALLA DE ORO"
  (06) (escut del Cardenal) / "GREGORIA JOSEPHA JOANNA"
  (09) (creu)
  Mig peu (MP) (Cordó) /
  "AB EXCMO. AC REVMO. D. D. GREGORIO MODREGO CASAUS HUJUS SEDIS ANTIST. SOLEMNITER CONSECRAT. FUIT VII ID. DECEMBR. ANNI DNI. MCMXLIII" /
  (cordó)
  Peu (Cordó) /
  (garlanda) /
  (cordó)
  Prima Fa# 1 -07
  Hum Lab 0 -47
  Tercera La 2 +38
  Quinta Mi 2 +39
  Octava Sol 3 -37
  Tocs tradicionals de campanes Campana ventada i duta a seure.
  Tocs actuals de campanes Campana ventada a l'estil llançat (no supera els 90º horitzontals).
  Segons BOS i BOLÓS (1997) es toca sempre, en totes les celebracions, juntament amb la Mercé: per a diari, en les testes senzilles, en les canonicals i en les pontificals. Son les dues úniques que ho tan.
  Truja Biga de ferro GUIXÀ
  Estat anterior Segons BALDELLO: El nombre de la vieja “Nona” se convirtió en “Gregoria” en 1943, al ser bendecida por el doctor Gregorio Modrego Casaus, después de una refundición por la casa "Hijos de E. Barberi” de Olot.
  Estat actual La campana té nombroses taques de pintura, degut a l'absència de protecció quan es fan treballs de manteniment de les estructures metàl·liques.
  La campana té marques d'haver sigut manipulada, possiblement amb una radial, per aconseguir l'afinació desitjada.
  Fixació del batall de doble articulació (mecanisme enregistrat per GUIXÀ), probablement per a resistir el pes afegit del gran batall.
  La campana penja sols de quatre tirants de ferro; en cas de trencament d'un sol d'entre ells, la campana cauria.
  Mecanismes de toc (03) motor impulsos
  Intervencions Cap a 1975 va ser ubicada per GUIXÀ en una estructura metàl·lica disposada en l'interior de la sala de campanes i instal·lada amb un gran batall per tocar a l'estil llançat, sense cap possibilitat de toc manual.
  Propostes Cal netejar la campana, per fora i per dins, per recuperar la sonoritat original.
  Cal reposar el jou compensat de fusta, per tocar a la manera de Barcelona, ventant la campana i fins i tot duent-la a seure, parada invertida cap a dalt entre toc i toc.
  La campana serà dotada de motor d'impulsos per ventar-la, fins i tot arribant a parar-la entre toc i toc, sens que arribi a voltejar completament. La campana no serà dotada d'electromall extern.
  Cal reposar, en allò que sigui possible, el batall original, mantenint les fixacions antigues, per preservar la sonoritat d'origen.
  Igualment cal reposar la palanca per ventar manualment, des de la sala, la campana.
  La campana hauria de recuperar la seva posició original, en el finestral corresponent.
  Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat.
  Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
  Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

  Autors de la documentació

  • Francisco BALDELLO, Pbro. [Pequeña historia de la Catedral Barcelonesa] (12-03-1969)
  • CALVETE HERNÁNDEZ, Pascual (1991)
  • BOS i BOLÓS, Josep [Ø 107 cm] (1997)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (27-09-2007)
  • CIURANA I ABELLÍ, Blai (17-04-2022)
  Editor CIURANA I ABELLÍ, Blai
  Actualització 31-01-2023
  38 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-06-2023
  Convertir a PDF