Maria (1) - Parròquia de la Mare de Déu del Rosari - FONTANARS DELS ALFORINS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5564)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 25
Altura del bronze 22
Vora 2,5
Pes aproximat 9
Any fosa 1828
Descripció Compta al terç amb la següent inscripció: "# AVE MARYA GRACYA PLENA". Aquesta correctament escrita seria: "AVE MARIA GRACIA PLENA". La seua traducció al valencià seria: "ET SALUDE MARIA PLENA DE GRÀCIA". Aquesta es correspon amb l'inici de l'Ave Maria, l'oració més popular de les dirigides a la Mare de Déu. L'origen d'aquestes paraules es troben al passatge de l'Anunciació a la Mare de Déu (Lc 1, 28). Com és habitual, apareix el nom de la Mare de Déu, no present al relat evangèlic.
Terç (T) (2 cordons)
"# AVE MARYA GRACYA PLENA"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "AÑO / 1828"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior La campana estava en mal estat de conservació, baixada del campanar per evitar-ne la seua caiguda. Disposava de truja de fusta, tot i que aquesta estava molt deteriorada. Comptava amb cigonyal i batall antic.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià i batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació. És de les peces patrimonials més antigues d'aquesta "jove"
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Els membres de la Colla de Campaners d’Ontinyent la davallaren el 10 d’Abril de 1999 per evitar la seua caiguda.

Autors de la documentació

 • COLLA DE CAMPANERS D'ONTINYENT (10-04-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (14-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 28-04-2016
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-01-2021
  Convertir a PDF