Sant Eugeni (4) - Sant Roc - BENICULL DE XÚQUER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5382)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 57
Vora 7
Pes aproximat 152
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1948
Descripció La campana té en primer lloc una inscripció amb la advocació a la que està dedicada: "✱ SAN EUGENIO ✱". Al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu trobem aquesta inscripció: "✱ OBSEQUIO DE D. EUGENIO MARTI A LA MONTANETA AÑO 1948". Aquesta té en primer lloc una inscripció amb el nom del seu donant, el lloc i la data de fosa. El fet de que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SAN EUGENIO ✱"
(2 cordons)
(sanefa)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (imatge de la Puríssima)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ OBSEQUIO DE D. EUGENIO MARTI A LA MONTANETA AÑO 1948"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa sala de les campanes i segurament es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i vol automàtic.
Truja Ferro Manclús Nova
Estat original La campana disposaria d'una truja de fusta, segurament instal·lada per la casa fonedora. Disposaria de batall lligat i accesoris per al toc manual.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Disposa d'un motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall amb un sistema de fixació rígida que no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu i electromall monofàsic
Intervencions Va ser fosa l'any 1948 a la foneria Hermanos Roses de Silla junt a altres dos campanes per a la mateixa parròquia. Va ser donada per Eugenio Martí a la Montaneta de Polinyà, nom de l'actual municipi de Benicull quan va ser fosa la campana. Als anys 80 es va mecanitzar, dotant-la de truja de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu. La intervenció sembla obra de la foneria de Salvador Manclús.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-02-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-03-2018
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2021
  Convertir a PDF