Crist Rei, la Gran (2) - Parròquia de Santa Anna - BELLÚS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5379)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 61
Vora 6,5
Pes aproximat 131
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció La campana té al terç una garlanda amb triangles decorats. Seguidament disposa de dos inscripcions incises. La primera indica l'advocació a la qual està dedicada: "CRISTO REY". La segona té els noms del rector i l'alcalde de 1941: "SIENDO CURA D. PASCUAL MEDALL Y ALCALDE D. ENRIQUE MARTI". També al terç presenta quatre querubins. Al mig trobem una creu amb pedestal i dos àngels, un Salvador Eucarístic o Cor de Jesús, un medalló amb creu i àngels i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Finalment té al mig peu una inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "BELLUS / AÑO 1941 ✱". El nom del poble està incís i la data en relleu. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(cordó)
(06) "CRISTO REY" [incís]
(cordó)
"SIENDO CURA D. PASCUAL MEDALL Y ALCALDE D. ENRIQUE MARTI" [incís]
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (querubí)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i àngels)
(03) (Marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
(06) (medalló amb creu, coronat i dos àngels)
(09) (imatge d'un Salvador Eucarístic)
Mig peu (MP) (06) "BELLUS" [incís]
(2 cordons)
(06) (marca de lletres esborrades) "AÑO 1941 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Segurament estava instal·lada amb truja de fusta, fabricada al mateix temps que es va fondre la campana, i tindria una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu amb reductora, (09) electromall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1941 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i instal·lada amb truja de fusta. Entorn de 1978, quan es va refondre la campana xicoteta, possiblement es va mecanitzar. La dotaren amb una truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. L'any 2014 presentava ja un electromall monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTELL TORMO, Isaac (19-10-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (08-06-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-04-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF