Campana (1) - Parròquia de Sant Lluís Bertran (antiga ermita) - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5366)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 35
Altura del bronze 30
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 25
Any fosa 1939 ca.
Descripció Es tracta d'una campana de ferro de proporcions molt reduïdes, pròpia de la carestia posterior a la Guerra Civil, sense anses ni epigrafia. Com la campana de les hores del campanar, únicament està decorada amb alguns cordons en el mig peu.
Tocs tradicionals de campanes Devia ser voltejada a corda, amb l'ajuda de la ballesta amb què compta. Així ho posa de manifest el fet que en la documentació de 2003 la campana encara comptara amb un cordell enrotllat al braç, del qual en 2016 solament resten alguns fragments. No sembla probable, en canvi, que fora repicada, degut a les seues reduïdes proporcions.
Tocs actuals de campanes En desús.
Truja Truja de fusta contemporània a la campana.
Estat actual Potser un dels escassos centres d'interés de la campana jau en què conserva sense cap modificació la truja i el batall de què fou proveïda en l'instant de la seua fosa. A diferència de la resta de campanes, aquesta no fou electrificada pels Roses d'Atzeneta, sens dubte degut a les seues reduïdes proporcions i, per tant, a una potència sonora molt limitada. Com és natural en les campanes de ferro, l'instrument està molt rovellat. La truja i els seus accessoris també presenten una important degradació, produïda pel llarg abandonament de la peça.
Mecanismes de toc Ballesta per al volteig manual a corda, amb restes de cordell en l'anella.
Propostes La campana té un interés històric i musical molt relatiu, més enllà de ser un reflex visual explícit de la carestia econòmica de l'Església de la postguerra i de la producció de campanes d'acord amb aquesta situació. No sembla viable, però, degut a les seues reduïdes proporcions, retornar la campana a la torre després d'una restauració. Seria recomanable contemplar la possibilitat d'instal·lar la campana en la sagristia o el presbiteri de la parròquia, per ser usada com a avisador d'eixida de missa. Independentment de la seua destinació final, en una futura restauració la truja de la campana hauria de ser conservada, juntament amb tots els seus ferratges i el batall.
Valoració Campana sense cap valor, que pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El pes de la campana és menor a l'indicat, ja que la densitat del ferro és inferior a la del bronze, amb la qual està realitzat el càlcul.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • RUBIO CONSTANT, Raúl (2003)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud: campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals] (27-07-2016)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 15-01-2020
6 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 44 Visitants: 44 Usuaris: 0