L'Antònia o Seny Pere Antòn (6) - Basílica de Santa Maria del Pi - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència 5358)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 140
Pes aproximat 1589
FonedorPALLÉS, JAUME
Any fosa 1774
Descripció Documentada ja l’any 1508 (encara que és possible remuntar-se a 1351) amb el nom de Seny Pere Anton. Sempre ha estat la campana més gran i el seu so ha estat tradicionalment molt característic de Barcelona. Sonava sola en les exposicions solemnes del Santíssim i en les ocasions més especials. Ha estat refosa en diferents moments per trencadures: 1560 (sense dades
del fonedor que la va refer ni les circumstàncies); 1751, mentre tocava es va trencar, refeta per Jaume Pallés. Tornada a trencar el mateix any i refeta pel mateix fonedor; 1774, despenjada del jou per accident va caure i es va trencar, refeta pels Pallés de Granollers. Aquesta és la campana actual que en el moment va pesar 45 quintars, 24 lliures i 5 unces.
Anses 7
Truja Fusta BARBERÍ
Estat actual La campana conserva el pont o topall metàl·lic per dur-la a seure. La instal·lació actual no permet els tocs manuals, i sols venta la campana. No obstant hi ha una corda al batall que permet pegar batallades, impedint el toc automàtic (ambdós sistemes actuals són incompatibles)
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.

Autors de la documentació

Editor CIURANA I ABELLÍ, Blai
Actualització 13-10-2022
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 04-12-2022
  Convertir a PDF