Campana de senyals "l'Esquirol, la Miquela la Miqueleta o la Bruixa" (1) - Basílica de Santa Maria del Pi - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència 5353)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 25
Pes aproximat 9
Any fosa 1818
Descripció Malgrat a que potser és la més simpàtica de cara a la gent, aquesta campana està molt poc documentada, sembla que es feu per alguna raó relacionada amb la Guerra del Francès (?) Tradicionalment s’ha considerat un “timbre” o esquelleta d’avisos. Potser es tocava des de baix amb corda. En tot cas de moment no s’han localitzat referències documentals.
Anses 3
Tocs tradicionals de campanes Campana ventada i probablement duta a seure. Possiblement utilitzada exclusivament per avisar als campaners, ja que es seu so agut es detecta fins i tot durant el toc de les campanes grans.
Truja Fusta
Estat actual La campana conserva el jou original de fusta, així com el pont o topall metàl·lic per dur-la a seure. La instal·lació actual no permet els tocs manuals, i sols venta la campana.
Mecanismes de toc (09) (motor impulsos MOVOTRON)
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé d'Interès Cultural). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i ha de ser conservada per a protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

Editor CIURANA I ABELLÍ, Blai
Actualització 13-10-2022
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 04-12-2022
  Convertir a PDF