Sant Antoni (4) - Església parroquial de Sant Tomàs de Villanueva - BENICÀSSIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5352)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 84
Altura del bronze 41
Vora 9
Pes aproximat 343
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té la següent inscripció al terç en llatí i espanyol: "✱ SANCTI ANTONI. ORA PRO NOBIS. BENICASIM. 1939. AÑO DE LA VICTORIA". La part en llatí recull una sencilla oració a Sant Antoni i es tradueix al valencià així: "SANT ANTONI PREGA PER NOSALTRES". A més d'aquesta oració apareix el nom del poble i la data de fosa. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. A més, les campanes foses l'any 1939 inclouen l'expressió "AÑO DE LA VICTORIA".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SANCTI ANTONI. ORA PRO NOBIS. BENICASIM. 1939. AÑO DE LA VICTORIA"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES NOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de Sant Antoni de Pàdua)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mijtà d'una llarga corda unida al batall per a diversos tocs i altres senyals simples. Es voltejava des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil semblant al valencià i instal·lada a la sala de les campanes. Disposava de diversos accessoris per tocar-la manualment.
Estat anterior Des de la mecanització dels anys 60 estava en regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i també amb electromall trifàsic. La instal·lació no permetia el toc manual i era perjudicial per a la conservació de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat a una batallera postissa i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls, electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1939 als tallers de la foneria Hermanos Roses, ubicada ja en aquell moment a la localitat valenciana de Silla. El dia 9 de juny de 1940 va ser solemnement beneïda junt amb les altres tres campanes, prèvia autorització del bisbe de Tortosa (la població formava part del seu territori) i seguidament la pujaren al campanar.

Als anys 60 es va mecanitzar. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va dotar amb truja de ferro, electromall trifàsic i motor de vol continu. Va restaurada en Pasqua de l'any 2003 per ELECTRORECAMP. Es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es canvià per altra de fusta de perfil tradicional valencià. També renovaren la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. X. (07-05-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (30-05-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-08-2018
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 02-06-2023
  Convertir a PDF