Sant Antoni (4) - Església parroquial de Sant Tomās de Villanueva - BENICĀSSIM - COMUNITAT VALENCIANA

(Referčncia 5352)

Localitzaciķ Sala de les Campanes
Diāmetre 84
Altura del bronze 41
Vora 9
Pes aproximat 343
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripciķ La campana té la següent inscripciķ al terį en llatí i espanyol: "✱ SANCTI ANTONI. ORA PRO NOBIS. BENICASIM. 1939. AŅO DE LA VICTORIA". La part en llatí recull una sencilla oraciķ a Sant Antoni i es tradueix al valenciā així: "SANT ANTONI PREGA PER NOSALTRES". A més d'aquesta oraciķ apareix el nom del poble i la data de fosa. El fet que figure el nom del poble estā relacionat amb la destrucciķ de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situaciķ. A més, les campanes foses l'any 1939 inclouen l'expressiķ "AŅO DE LA VICTORIA".
Terį (T) (2 cordons)
"✱ SANCTI ANTONI. ORA PRO NOBIS. BENICASIM. 1939. AŅO DE LA VICTORIA"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (decoraciķ vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fābrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES NOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de Sant Antoni de Pādua)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mijtā d'una llarga corda unida al batall per a diversos tocs i altres senyals simples. Es voltejava des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automātic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil semblant al valenciā i instalˇlada a la sala de les campanes. Disposava de diversos accessoris per tocar-la manualment.
Estat anterior Des de la mecanitzaciķ dels anys 60 estava en regular estat de conservaciķ, instalˇlada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i també amb electromall trifāsic. La instalˇlaciķ no permetia el toc manual i era perjudicial per a la conservaciķ de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservaciķ, instalˇlada a una de les finestres de la Sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valenciā. Estā mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofāsic. Té batall lligat a una batallera postissa i reforįat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls, electromall monofāsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1939 als tallers de la foneria Hermanos Roses, ubicada ja en aquell moment a la localitat valenciana de Silla. El dia 9 de juny de 1940 va ser solemnement beneīda junt amb les altres tres campanes, prčvia autoritzaciķ del bisbe de Tortosa (la poblaciķ formava part del seu territori) i seguidament la pujaren al campanar.

Als anys 60 es va mecanitzar. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va dotar amb truja de ferro, electromall trifāsic i motor de vol continu. Va restaurada en Pasqua de l'any 2003 per ELECTRORECAMP. Es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es canviā per altra de fusta de perfil tradicional valenciā. També renovaren la mecanitzaciķ amb un motor d'impuls i electromall monofāsic.
Protecciķ Protecciķ genčrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevāncia Local). En conseqüčncia les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcciķ General del Patrimoni Cultural Valenciā adjuntant el projecte prčviament a l'inici dels treballs.
Valoraciķ Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instalˇlaciķ La instal•laciķ és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanitzaciķ haurā de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. X. (07-05-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentaciķ fotogrāfica i fitxa] (30-05-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualitzaciķ 03-08-2018
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALČNCIA
  Campaners de la Catedral de Valčncia
  Buscar campana, campanar, poblaciķ, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  Š Campaners de la Catedral de Valčncia (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 18-02-2020
  Convertir a PDF