Sant Tomàs de Villanueva (2) - Església parroquial de Sant Tomàs de Villanueva - BENICÀSSIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5350)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 57
Altura del bronze 43
Vora 6
Pes aproximat 107
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1983
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "SANTO TOMAS DE VILLANUEVA". També al terç trobem altra inscripció amb la data de refosa i el nom del poble: "REFUNDIDA EN 1.983 BENICASIM". Finalment al mig peu està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Per defectes de fosa aquesta és quasi il·legible.
Terç (T) (3 cordons)
(06) "SANTO TOMAS DE VILLANUEVA"
(2 cordons)
(06) "REFUNDIDA EN 1.983 BENICASIM"
Mig (M) (00) (Creu)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior Estava (abans de 2003) en regular estat de conservació, dotada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu. Aquesta instal·lació era de l'antiga campana. Possiblement també disposava d'electromall trifàsic. La instal·lació no permetia el toc manual i era perjudicial per a la conservació de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat a una batallera postissa i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls, electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1983 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Es va refondre pel trencament d'una més antiga de similars proporcions. La nova es va instal·lar els mecanismes i la truja de l'antiga. Va restaurada en Pasqua de l'any 2003 per ELECTRORECAMP. Es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es canvià per altra de fusta de perfil tradicional valencià. També renovaren la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.

Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. X. (07-05-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (30-05-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-08-2018
6 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 02-06-2023
  Convertir a PDF