Cor de Jesús (1) - Església parroquial de Sant Tomàs de Villanueva - BENICÀSSIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5349)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 44
Vora 6
Pes aproximat 72
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1939
Descripció La campana té la següent inscripció en llatí al terç: "✱ ✱ COR JESU ORA PRONOBIS. ✱". Aquesta es tradueix al valencià així: "COR DE JESÚS PREGA PER NOSALTRES". Aquesta és una senzilla súplica derivada de les diverses lletanies, molt comunes a la litúrgia catòlica i la pietat popular. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "ROSES HERMANOS / VALENCIA". Finalment disposa de la següent inscripció al mig peu: "✱ ✱ BENICASIM 1939 AÑO DE LA VICTORIA. ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. A més, les campanes foses l'any 1939 inclouen l'expressió "AÑO DE LA VICTORIA".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ COR JESU ORA PRONOBIS. ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / VALENCIA"
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (querubí)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ BENICASIM 1939 AÑO DE LA VICTORIA. ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que principalment es voltejava de forma manual des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil semblant al valencià i instal·lada a la sala de les campanes. Disposava de diversos accessoris per tocar-la manualment.
Estat anterior Des de la mecanització dels anys 60 estava en regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb motor de vol continu. La instal·lació no permetia el toc manual i era perjudicial per a la conservació de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impuls. Té batall lligat a una batallera postissa i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1939 als tallers de la foneria Hermanos Roses, ubicada ja en aquell moment a la localitat valenciana de Silla. El dia 9 de juny de 1940 va ser solemnement beneïda junt amb les altres tres campanes, prèvia autorització del bisbe de Tortosa (la població formava part del seu territori) i seguidament la pujaren al campanar.

Als anys 60 es va mecanitzar. La foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va dotar amb truja de ferro i motor de vol continu. Va restaurada en Pasqua de l'any 2003 per ELECTRORECAMP. Es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es canvià per altra de fusta de perfil tradicional valencià. També renovaren la mecanització amb un motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un edifici protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (07-05-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (30-05-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-08-2018
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 02-06-2023
  Convertir a PDF