La Mitjana (3) - Parròquia de Santa Maria la Major - RIOLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5347)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 85
Altura del bronze 58
Vora 8
Pes aproximat 356
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1977
Descripció Al mig de la campana trovem les inscripcions, disposades en forma de semicercle: "COSTEADA POR D. JOSE MERINO GRAS / EN RECUERDO A LA MEMORIA Y MAYOR GLORIA / DE ROSALIA JUAN MUÑOZ / AÑO 1977". Aquestes fan referència al donant, indicant que va donar la campana en memòria de una persona difunta, segurament la seua esposa. A més trovem la data de la fundició i en un lateral la marca de fàbrica: "FUNDICON / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Custòdia)
(06) "COSTEADA POR D. JOSE MERINO GRAS / EN RECUERDO A LA MEMORIA Y MAYOR GLORIA / DE ROSALIA JUAN MUÑOZ / AÑO 1977
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICON / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (cordó)
(2 cordons)
(cordó)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes La campana toca de forma automática, tant repics com els vols.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior Fins la seua restauració estava mecanitzada amb motor de vol continu i martell i instal·lada amb una truja de ferro de la Casa ROSES.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta i mecanitzada amb electromall i motor d'impulsos. El batal ha estat substituït per un de ferro dolç, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor impulsos, electromall
Intervencions La present campana es el resultat de la refosa s'una anterior de data desconeguda. Va ser refosa als tallers de Salvador MANCLÚS en 1977 a càrrec del Sr. José Merino i dedicada a la memòria de la Sra. Rosalía Juan, que segurament era la dona. L'empresa va encarregar-se a més de la instal·lació de la campana i la seua mecanització amb truja de ferro, martell i motor de vol continu. En 2003 es va realitzar la seua restauració, baixant la campana de la torre per traslladar-la als tallers d'ELECTRORECAMP S. L. on va ser netejada a més de reposar la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Aquests treballs es van realitzar amb una subvenció de la Diputació de València per restaurar el conjunt de campanes i el rellotge amb un cost de 30.000€.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-01-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-05-2015
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF