La Xicoteta (1) - Mare de Deú del Remei de Casas del Señor - MONÒVER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5308)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 47
Altura del bronze 40
Vora 4,5
Pes aproximat 60
FonedorPALLÉS I ARMENGOL, BUENAVENTURA
Any fosa 1886
Descripció Ens trobem davant d'una campana característicament industrial. Sols compta amb marca de fàbrica i la data de fosa: "BARCELONA / Fca DE BUENAVENTURA PALLES Y ARMENGOL / 18 86".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (3 cordons)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (03) (imatge de la Mare de Déu del Carme)
(06) (marca de fàbrica rodejant l'escut de la Ciutat de Barcelona) "BARCELONA / Fca DE BUENAVENTURA PALLES Y ARMENGOL / 18 86"
(10) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Fins la restauració disposava d'una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar. Es voltejava manualment.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta Antiga
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes. Compta amb la truja de fusta antiga, restaurada. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, mecanismes que permeten el toc manual i imiten els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions Com hem indicat, es tracta d'una campana característicament industrial, fosa sense estar encarregada per a cap lloc. Es obra dels tallers de Buenaventura Pallés, un dels primers fonedors industrials, que va tindre una fàbrica dedicada a la fosa de campanes a la ciutat de Barcelona.

En l'any 1952, quan es va construir el campanar, va ser pujada a la torre. L'any 2003 va ser baixada de la torre per restaurar-la als tallers de 2001 Técnica y Artesanía. El bronze es va netejar per fins i fora, mentre que la truja va ser restaurada. La campana va tornar a la torre i quedà mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Documentació de la restauració] (02-04-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (29-07-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-12-2015
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-01-2023
  Convertir a PDF