Santa Maria (00) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 52)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 49
Altura del bronze 45
Vora 5
Pes aproximat 68
FonedorROSES VILA, DOMINGO (BENISSODA)
Any fosa 1826
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# # SANTA # MARIA # ORA # PRONOBIS # ANO # 1826 #". Correctament escrita seria: "SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS ANNO 1826"; i la traducció d'aquesta seria: "SANTA MARIA PREGA PER NOSALTRES ANY 1826". El text té origen en les Lletanies dels Sants, una de les més solemnes súpliques de l'Església Catòlica, on s'invoquen als principals Sants especialment amb sentit protector. Finalment trobem la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
"# # SANTA # MARIA # ORA # PRONOBIS # ANO # 1826 #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Custòdia)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes No es toca.
Estat original Comptaria amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i possiblement un cigonyal per al toc manual des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de l'any 1955 comptava amb truja de ferro de la casa Manclús, instal·lada al tercer cos del campanar en un regular estat de conservació.
Estat actual Es troba guardada als tallers d'Electrorecamp S.L d'Ontinyent a l'espera de la restauració.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1826 i tot i que no indica el fonedor, sembla obra de Domingo Roses Vila, fonedor de Benissoda i actiu en la primera meitat del segle XIX. L'atribució es deu a similituds iconogràfiques amb altres campanes d'aquest fonedor i principalment la custòdia, que es característica del fonedor. En 1955 va ser mecanitzada amb motor de vol continu per la casa Manclús del Grau de València, que a més va canviar la truja de fusta per altra de ferro. En 2011 es va baixar del campanar a l'espera de la restauració.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (14-09-1991)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-03-2015
6 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 04-12-2020
  Convertir a PDF