Sants Pere Màrtir, Abdó i Senén (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - PALANQUES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5056)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 70
Pes aproximat 199
Any fosa 1860
Descripció La campana té una senzilla inscripció en espanyol al terç que diu així: "✱ ✱ ✱ SAN PEDRO M▲ ABDON I SENEN▲ AÑO 1860▲". Aquesta indica les advocacions a les quals està dedicada la campana i l'any de fosa. La lletra M que acompanya a Sant segurament fa referència a Sant Pere Màrtir. Al mig té una custòdia i dos sants que fan parella, identificables amb els Sants Abdó i Senén.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ SAN PEDRO M▲ ABDON I SENEN▲ AÑO 1860▲"
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Custòdia)
(06) (Sants Abdó i Senén)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la sala de les campanes i la repicaven amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja De fusta antiga de perfil tradicional local.
Estat anterior La campana estava situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local, semblant al de la campana major. Segurament també tenia una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Té un badat important de 25 cm en (06). Està desmontada i situada a un racó de la sala de campanes, segurament des de fa temps. L'estat de conservació és del tot precari i al costat de la campana estan les diverses peçes de la truja (de perfil semblant al de la campana major), així com els ferratges, que semblen del segle XIX.
Propostes El precari estat de conservació del conjunt fa urgent la restauració de la campana. Es descarta la seua refosa i caldrà soldar-la per una empresa especialitzada. Caldria igualment revisar l'estat de cada peça de l'antiga truja per verificar si es poden reposar de nou o bé cal fabricar una truja nova. Si s'opta per aquesta segona opció, és fonamental que la nova imite fidelment e el perfil de l'antiga. Es podria mecanitzar amb motor d'impuls i electromall monofàsic. També cal conservar el batall i instal·lar un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • 2001 Técnica y Artesanía [Primera presa de dades] (14-06-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-05-2020
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-10-2021
  Convertir a PDF