Sant Joan Baptista (2) - Parròquia de Sant Joan Baptista - CABANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5024)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 67
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat 174
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1996
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç: ""# SAN JUAN BAUTISTA # AÑO 1996 #". En ella indica l'advocació a la que està dedicada i el any en que va ser fosa. Al mig trobem la marca de fàbrica i una signatura incisa del fonedor: "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "Abel Portilla # / me Fecit 96 / nº56 ".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# SAN JUAN BAUTISTA # AÑO 1996 #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Arma Christi)
(06) (Custòdia)
(09) (marca de fàbrica i signatura del fonedor) "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "Abel Portilla # / me Fecit 96 / nº56 " (pardal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca els quarts.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Presenta una truja de ferro i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Compta amb un batall de canya de fusta, fet per la casa fonedora, que rebota excessivament. Està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor de vol continu.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1996 als tallers de la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria), segurament pel trencament d'una campana més antiga. La nova va ser dotada de la truja de ferro i motor de la vella.
Propostes Seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar la instal·lació tradicional. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor de vol actual deu ser renovats per un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (23-04-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (25-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-11-2016
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-01-2023
  Convertir a PDF