Santes Àgata i Llúcia (1) - Parròquia de Sant Joan Baptista - CABANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5023)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 48
Vora 5
Pes aproximat 102
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "SANTAS AGUEDA I LUCIA". En ella indica l'advocació a la que està dedicada, Santa Llúcia i Santa Àgata, popularment conegudes al poble com "les Santes". Baix de l'anterior indica aquesta data: "4 MAYO 1940". Aquesta segurament fa referència a la data de benedicció, ja que la data coincideix amb l'inici de les festes en honor a la Mare de Déu del Bon Succés. Al mig peu trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SANTAS AGUEDA I LUCIA"
(2 cordons)
(06) "4 MAYO 1940"
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment sols es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Sols volteja.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Estava instal·lada al mateix lloc que ocupa actualment. Comptava amb truja de fusta, feta per la casa fonedora, així com ferratges i altres elements per posar-la en funcionament.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació. Està instal·lada al passadís d'accés a la teulada de l'església amb truja de ferro Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu.
Intervencions L'any 1940 es varen fondre tres campanes noves amb destí a la Parròquia de Sant Joan Baptista de Cabanes, ja que tan sols una de les antigues es va salvar de la destrucció durant la Guerra Civil (1936-1939). Aquesta es va dedicar a Santa Llúcia i Santa Àgata. Com hem dit abans, la data de la campana segurament fa referència a la de benedicció dels nous bronzes. Quan va ser fosa es dotà de truja de fusta. Sembla que va ser l'any 1969 quan es va mecanitzar per la foneria Manclús de València. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro i es va instal·lar un motor de vol continu.
Propostes Seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar la instal·lació tradicional. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el mecanisme de toc actual deu ser renovats per un motor d'impuls. No es deuria instal·lar un electromall ja que sembla que vols era una campana de volteig.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (23-04-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (25-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-11-2016
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-03-2023
  Convertir a PDF