Mare de Déu del Bon Succés (3) - Parròquia de Sant Joan Baptista - CABANES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5022)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 67
Vora 6
Pes aproximat 331
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2002
Descripció Té al terç aquesta inscripció: "# MARE DE DÉU DEL BON SUCCÉS #". En ella indica que està dedicada a la patrona del poble. Al mig té la marca de fàbrica i una signatura incisa del fonedor: "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "Abel Portilla # / me Fecit / nº 16". Al mig peu presenta la següent inscripció: ""# # # FUNDIDA 4 DE MAYO DE 1940 # # # # # # REFOSA L'ANY SEGON DEL TERCER MILENI , CABANES FEBRER DE 2002". La primera part de la inscripció indica la data en que va ser fosa l'antiga campana, mentre que la segon indica el nom del poble i quan es va refondre.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# MARE DE DÉU DEL BON SUCCÉS #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Custòdia)
(06) (imatge de la Mare de Déu del Bon Succés dins de l'Arc de Cabanes)
(09) (marca de fàbrica i signatura del fonedor) "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "Abel Portilla # / me Fecit / nº16"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # FUNDIDA 4 DE MAYO DE 1940 # # # # # # REFOSA L'ANY SEGON DEL TERCER MILENI , CABANES FEBRER DE 2002"
(2 cordons)
Peu (cordó)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions L'any 2002 es va refondre una de les campanes foses l'any 1940, dedicada a la Mare de Déu del Bon Succés, que era la mitjana de la torre. Als tallers de la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria) es va fondre la nova campana, mentre que l'empresa valenciana Electrorecamp S.L va ser l'encarregada de fer la truja i els ferratges. El 24 de març de 2002, Diumenge de Rams, es va beneir la nova campana amb l'assistència de les autoritats locals religioses i civils. Els padrins de l'acte varen ser els xiquets de en eixe any varen prendre la Primera Comunió. Finalment es va pujar la campana, quedant instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (23-04-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (25-10-2016)
Actualització 01-12-2016
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 23-03-2023
  Convertir a PDF