Sagrat Cor de Jesús (1) - Parròquia de Santa Bàrbera - TÀRBENA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 5006)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 52
Altura del bronze 44
Vora 5
Pes aproximat 81
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1944
Descripció En primer lloc, compta amb aquesta inscripció al terç: "✱ ✱ ELDA AÑO 1944 ✱". En ella indica el nom del poble per al qual va ser fosa i la data. Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem el nom de l'advocació a la qual està dedicada la campana: "✱ SAGRADO CORAZON DE JESUS CRISTO REY".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ELDA AÑO 1944 ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge del Sagrat Cor de Jesús)
(09) (Àguila de Sant Joan)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ SAGRADO CORAZON DE JESUS CRISTO REY"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Quan va ser instal·lada comptaria amb truja de fusta, feta per la casa fonedora.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 2002 estava mecanitzada amb motor de vol continu i dotada de truja de ferro.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1944 junt amb altres destinades a la Parròquia de Santa Anna d'Elda i donada posteriorment a la Parròquia de Tàrbena. Entorn dels anys 60-70 va ser mecanitzada per la foneria Manclús del Grau de València, canviant a truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu. Va ser restaurada per ELECTRORECAMP en 2002. La campana va ser baixada per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va ser mecanitzada amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Restauració de la campana] (17-12-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRANDO MOLINES, Juan Vicente [Documentació de la campana] (04-08-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-04-2020
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF