La Catrinoia xica (1) - Catedral de la Mare de Déu de l'Assumpció i Sant Agustí - SOLSONA - CATALUNYA

(Referència 499)
 • Arxiu sonor de la campana

 • Localització sala de campanes
  Diàmetre 53
  Altura del bronze 47
  Vora 5
  Pes aproximat 86
  FonedorPINTOR, PERE MARIA (SOLSONA)
  Any fosa 1733
  Descripció La campana té una inscripció senzilla que combina el llatí i el català, però no massa fàcil d'interpretar: " + S + PAVLE ORA PRO NOBIS. FETA EN SOLSONA CASA P E . M . / PINTOR / PER TERRA SOLA ANY 1733". La part llatina s'hauria d'haver escrit "SANCTE PAULE ORA PRO NOBIS" i vol dir en català SANT PAU PREGUEU PER NOSALTRES. De la segona part de la frase és fàcil de comprendre FETA EN SOLSONA PER TERRA SOLA ANY 1733, ja que Terrassola era el llogaret on estava destinada aquesta i l'altra campana petita (anomenades "Catrinoies"). No sabem interpretar la resta, formada per una paraula de caràcters solts (com la resta de l'epigrafia usual en campanes), "CASA" i un monotip, amb les lletres imbricades, en dues línies, que segurament es refereix al nom del fabricant de la campana, autor desconegut fins ara: "P E . M . / PINTOR".

  En la part exterior hi ha un bisbe, en la part interior una creu amb pedestal, i a l'esquerra una santa.

  Anses Anses de ferro, probablement substituïnt a les originals per trencament.
  Espatlla (H) 2 cordons /
  Terç (T) cordó /
  " + S + PAVLE ORA PRO NOBIS. FETA EN SOLSONA CASA"
  (monotip, anagrama: marca de fàbrica?) "P E . M . / PINTOR" (la I con la N, la O con la R) /
  cordó /
  "PER TERRA SOLA ANY 1733" [Versalitas Humanista: les capitals 2.5; les lletres del text 1.5 i les abreviatures 1]
  Mig (M) 2 cordons /
  (01) (Bisbe 9x6)
  (06) (creu amb pedestal, en el qual hi han dos peveters amb sengles flames)
  (10) (Santa màrtir 9x6)
  Mig peu (MP) Cordó /
  2 cordons
  Peu Cordó /
  cordó
  Prima Mi 5 +29
  Hum Fa 4 -13
  Tercera Lab 5 +08
  Quinta Si 5 -18
  Octava Fa 6 +20
  Tocs tradicionals de campanes La campana s'ha tocat, de manera principal, duent-la a seure, comptant fins i tot amb topall en el mur per deixar-la asseguda, cosa poc usual en campanes catalanes petites (que sols solien ser brandades). També és probable que la campana participès en repics, mitjançant corda i gantxo lligat al batall.
  Tocs actuals de campanes La campana es branda, principalment, fins i tot des de baix del campanar, ja que la corda arriba des del braç fins al peu de la torre.
  Truja fusta decorada - eix molt llarg, que travesa l´ansa central
  Estat original El braç de fusta, molt curt, indica que la finestra a la qual anava destinada la campana era molt més petita.
  Estat anterior En 1989 la campana estava igual que en 2004, tot i que potser una mica més bruta.
  Estat actual La campana està una mica fluixa. El batall pica una mica baix. Les anses de bronze, possiblement trencades, han sigut substituïdes per unes de ferro, atornillades per sis cargols al cap de la campana. Hi ha un petit trencat recent en el llavi en (01) que no sembla afectar al so.
  Mecanismes de toc corda a la palanca per tocar desde baix - topall en el mur per dur-la a seure entre toc i toc
  Intervencions Probablement l'única actuació dels últims temps fou el trasllat, després de guerra, des del campanar original de Terrassola fins a la Catedral. No obstant sembla que el bronze ha estat netejat, per fora, en temps recent.
  Propostes En el moment de restaurar el conjunt per manteniment, caldria plantejar-se fer el jou de fusta amb l'ample de la finestra, de manera que els eixos no fóssin tan llargs.

  Igualment caldria orientar la campana de manera que la creu estiguès cap al costat extern, com és habitual.

  Finalment cal plantejar-se el futur dels tocs de la campana, amb una possible mecanització alternativa al campaner quotidià, amb un motor d'impulsos que pugi brandar la campana i dur-la a seure entre toc i toc, i que no impedeixi el toc manual.

  En qualsevol cas, la campana s'ha de netejar, utilitzant un sistema de sorra humida a baixa pressió. Els motius de neteja són essencialment acústics (millora del so de la campana) i documentals (millor lectura de les inscripcions i decoracions).

  Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. No obstant seria convenient incoar un expedient individual d'inclusió en l'Inventari General de Béns Mobles de la campana, el seu jou de fusta i la forma de tocar-la, degut a l'interès del conjunt.
  Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
  Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
  Notes Documentació de la campana:

  • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (13/07/1989)
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 26-10-2016
  27 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-06-2020
  Convertir a PDF