Sagrada Familia (1) - Sant Àngel - LA VALL D'UIXÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4981)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 56
Vora 6
Pes aproximat 159
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1947
Descripció La campana compta, en primer lloc, amb la següent inscripció al terç: "# VALL DE UXO # PARROQUIA DE Sto ANGEL". El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. En aquest cas, especifica a més el nom de la parròquia receptora de la nova campana. Al mig trobem la aquesta inscripció: "JUNTA RESTAURADORA PRESIDENTE RVDO. / D. PEDRO NAVARRO C. M. VOCALES D. ISMAEL / LLOPIS ARNAU - D. VICENTE REBOLLAR LLORENS - / D. RICARDO PORTALES BEL - D. SALVADOR CERDELLS MESTRE - D. TELESFORO GIL ARAGONÉS - D. JUAN PORCAR ARNAU Y D. JOSE M. GARCIA DE LA ROSA. / HUJUS ALMAE ECLESIAE FIDELIBUS SUFRAGRAGANTIBUS / INSTAURATUR . MCMXL . AÑO DEL PILAR SAGRADA FAMILIA". En ella indica primerament el nom dels membres de la junta encarregada de la restauració del temple parroquial, que va tindre lloc en acabar la Guerra Civil.

Al mig peu trobem una inscripció al·lusiva a la refosa de la campana: "# REFUNDIDA POR LA COMISION DEL SEGUNDO CENTENARIO". Baix està la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE ROSES Hnos. SILLA (VALENCIA)".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# VALL DE UXO # PARROQUIA DE Sto. ANGEL"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) "JUNTA RESTAURADORA PRESIDENTE RVDO. / D. PEDRO NAVARRO C. M. VOCALES D. ISMAEL / LLOPIS ARNAU - D. VICENTE REBOLLAR LLORENS - / D. RICARDO PORTALES BEL - D. SALVADOR CERDELLS MESTRE - D. TELESFORO GIL ARAGONÉS - D. JUAN PORCAR ARNAU Y D. JOSE M. GARCIA DE LA ROSA. / HUJUS ALMAE ECLESIAE FIDELIBUS SUFRAGRAGANTIBUS / INSTAURATUR . MCMXL . AÑO DEL PILAR SAGRADA FAMILIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# REFUNDIDA POR LA COMISION DEL SEGUNDO CENTENARIO"
(2 cordons)
(06) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE ROSES Hnos. SILLA (VALENCIA)"
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta EMERC
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, de perfil semblant a la senyalera.
Estat anterior Des dels anys 70 fins la restauració de l'any 2002 estava instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La instal·lació no tenia cap vinculació amb la tradició local ni facilitava el toc manual de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, (09) electromall.
Intervencions La campana va ser fosa amb les altres en l'any 1940. Sembla que es va badar i refondre en l'any 1947, ja que al mig peu indica que va ser refosa per la Comissió del Segon Centenari. Aquesta celebració va tindre lloc en l'any 1947 per celebrar els dos-cents anys de la inaguració del temple parroquial. La campana va ser beneïda i pujada posteriorment al campanar.

Entorn a 1970 va ser mecanitzada, canviant la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu. Aquest treball els va fer la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. En 2002 va ser retirada del campanar per procedir a la restauració, canviant la truja de ferro per altra de fusta. Al mateix temps es renovaren els mecanismes de toc automàtic, instal·lant un nou motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs estigueren a càrrec d'Ermec de Barcelona.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (12-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-12-2015
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF