Campana de senyals (1) - Santa Església Catedral Basílica Metropolitana i Primada de les Espanyes de Santa Tecla - TARRAGONA (CATALUNYA)

(Referència 494)
  • Arxiu sonor de la campana

  • Localització sala de campanes
    Diàmetre (en cm) 32
    Altura del bronze 37
    Vora 4
    Pes aproximat (en quilos) 19
    Any fosa 1250ca
    Terç (T) 2 cordons / "AVE : IHS : M : " [CG] / 2 cordons
    Mig (M) (quatre escuts amb la Tau)
    Mig peu (MP) cordó més gruix / (escut amb una Anunciació i als seus peus una campana) / 3 cordons
    Prima Re 6 +26
    Hum Sol 5 +05
    Tercera La 6 +14
    Octava Re 7 +13
    Tocs tradicionals de campanes La campana era utilitzada per fer certs senyals als campaners. Probablement el trencament de l'ansa batallera motivà el canvi en la forma de toc (per percussió amb unes fustes exteriors) que afortunadament no sembla haver afectat a la sonoritat de la campana.
    Tocs actuals de campanes No es toca de cap manera.
    Truja Fusta
    Estat anterior En 1989 la campana es trobava ubicada en una finestra externa del campanar, en la part superior. La campana tenia una corda al braç que arribava fins a la part baixa del campanar i tenia en l'altre extrem una bola de canó per contrarestar el pes de la corda. Encara que no tenia batall, el toc es produia pel xoc de la campana amb unes bigues de fusta ubicades en el mur en el recorregut del bronze. No hi havia cap instal•lació per als tocs automàtics.

    Allò que més caracteritzava la campana era la immensa capa de brutícia que la cobria, tot i que la campana es tocava manualment per a certes festivitats.

    Estat actual Després de la reubicació en la part superior del campanar, la campana pateix diversos problemes greus de conservació. Per una banda, i degut al fals escàndol causat per la neteja de la campana Assumpta, fou netejada de manera superficial, conservant diverses capes de brutícia, que impedeixen, per exemple, la lectura correcta de les imatges, i probablement afecten al seu so.

    Per altra banda fou mal instal•lada i ubicada, ja que els eixos estan simplement deixats caure en una U invertida de ferro que impedeix el seu ús; a més a més la campana xoca amb les atres degut a la mala ubicació del conjunt. A més, i degut a l'absència de batall, aquesta campana, sens dubte la més antiga del conjunt, es troba fora d'ús.

    De qualsevol manera la campana i el jou de fusta i pedra formen una unitat cultural inseparable. En conseqüencia qualsevol actuació ha de conservar ambdues peces, no admetent-se de cap manera la possibilitat de truncar el jou per facilitar-ne el seu moviment.

    Mecanismes de toc Cap
    Intervencions Les actuacions dels últims temps van consistir en:
    • restauració de la campana i del jou. i reubicació en la finestra externa en la qual estava ubicada en els últims segles. La campana no fou baixada del campanar per a la seua restauració, i tampoc fou netejada. Treballs realitzats per RIFER de Girona, amb la col•laboració de CARVAJAL i CORREDERA d'Alcoletge.
    • reubicació en la part superior de la sala, després de la restauració del campanar i construcció d'una estructura interna de fustam .
    Propostes Cal plantejar-s'hi, abans d'actuar, els usos futurs de la campana. Si ha de servir de senyal als campaners, no cal que sigui ubicada entre les altres campanes, ocupant un preciós espai.

    Si no ha de servir per avisar, tampoc pot entrar en els tocs de les altres, degut a les seves caraterístiques (tamany petit, nota molt aguda) que són exclusives per a senyals curts; en aquest cas, i degut a la seva antiguitat, podria exhibir-se, conjuntament amb el seu jou de fusta, en la visita cultural a la Catedral.

    En qualsevol cas, la campana s'ha de netejar, utilitzant un sistema de sorra humida a baixa pressió, com l'utilitzat en la campana Assumpta. Els motius de neteja són essencialment acústics (millora del so de la campana) i documentals (millor lectura de les inscripcions i decoracions).

    Protecció Protecció genèrica al trobar-s'hi en un BIC declarat. No obstant seria convenient una declaració específica com a Bé d'Interès Cultural del conjunt format per la campana de bronze i pel jou de fusta.
    Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
    Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
    Notes Documentacions de la campana:
    • ESPAÑA i LAVEDA, Vicent; GONZALO ÁLVARO, Juan Ignacio (20/07/1989)
    • SÁNCHEZ REAL, José (03/07/1999)
    Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 17-12-2016
    17 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 18-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 38 Visitants: 38 Usuaris: 0