Sant Miquel (2) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - TOUS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4816)

Localització Interior del campanar
Diàmetre (en cm) 74
Altura del bronze 63
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 235
FonedorMONZÓ, MIGUEL
Any fosa 1848
Descripció Les anses decorades amb motius antropomorfs. Al mig té una creu amb pedestal, formada per raïms, i una imatge de Sant Miquel que deriva de la venerada al santuari de l'arcàngel a Llíria. Al mig peu té aquesta inscripció amb el nom de la campana, la data de fosa i els noms del rector i l'alcalde del moment: "✱ MIGUELA ✱ AÑO I 8 4 8 ✱ SIENDO CURA EL D.R D.N JOSE FONTANA Y ALCALDE D.N MIGUEL MARTORELL Y BRIZ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱".
Anses Anses decorades amb motius antropomorfs.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedesta)
(06) (Sant Miquel Arcàngel)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
"✱ MIGUELA ✱ AÑO I 8 4 8 ✱ SIENDO CURA EL D.R D.N JOSE FONTANA Y ALCALDE D.N MIGUEL MARTORELL Y BRIZ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱ ✱"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i voltejava manualment des de la sala de les campanes (al campanar vell).
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Estava instal·lada a una de les finestres del campanar vell amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i dotada amb accesoris per al toc manual.
Estat anterior L'any 2000 estava instal·lada amb truja de ferro Roses i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Estava situada al mateixa lloc que ocupa actualment.
Estat actual Està instal·lada a l'interior de la sala de les campanes, entre un mur i una biga de ferro. Té una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu (06), electromall (06)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1848. No indica el nom del seu autor, no obstant això podria ser obra del fonedor Miguel Monzó, documentat entre 1840 i 1858. Les anses, la creu i el tipus de lletra són semblants a altres campanes d'aquest fonedor foses per a Sedaví i la parròquia de Santa Caterina de València. Es va instal·lar al campanar de l'església vella on va estar fins a l'any 1970 quan la traslladaren al poble nou. Va ser restaurada per Electrorecamp l'any 2013. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Antropomorfes

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (12-11-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (18-02-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-02-2020
19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 14-05-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 33 Visitants: 33 Usuaris: 0