Sant Jaume (2) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - REAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4807)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 84
Altura del bronze 70
Vora 9
Pes aproximat 343
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1977
Descripció En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada: "SAN JAIME". Seguidament al mig està en primer lloc la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". En segon trobem la data de l'anterior campana i la de la refosa: "HECHA EN 1.940 / REFUNDIDA EN 1.977". Baix d'aquesta estan finalment el nom del rector i de l'alcalde: "JOSE CRESPO CURA. ELIAS HERNANDIS ALCALDE".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN JAIME"
(2 cordons)
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
(06) "HECHA EN 1.940 / REFUNDIDA EN 1.977"
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (06) "JOSE CRESPO CURA. ELIAS HERNANDIS ALCALDE"
(5 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Nova 2001 Técnica y artesanía.
Estat anterior Es trobava en un regular estat de conservació, ubicada en la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús. Estava mecanitzada amb motor de vol continu (03) i eletromall (09). Abans de l'eletromall compta amb un martell manual que es canviaria per l'actual. L'estat general en que estava va obligar a la restauració del conjunt.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall.
Intervencions L'actual campana és el resultat de la refosa d'una anterior, segurament del any 1940, quan es feren les altres campanes. Aquesta es trencà en 1977 i va ser baixada de la torre per refondre-la als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Després de fondre-la, es portà al poble per la benedicció. Durant aquests treballs a més es va mecanitzar el seu vol, dotant-la de truja de ferro i motor de vol continu, així como mig vol. Sembla que el martell instal·lat era manual, accionat des dels peus del campanar amb una llarga corda. Aquests treballs es realitzaren entre abril i juny de 1977 i varen ser inagurats per a les festes de Salt Pere.

En 2012, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía va procedir a baixar la campana de la torre junt a la major, sent traslladada al taller per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de fusta. En setembre tornà al campanar i quedà definitivament instal·lada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i elecromall. Aquests treballs han estat pagats amb subvenció de la Diputació de València i la Parròquia de Sant Pere de Real.

Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (12-11-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-11-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-03-2015
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 02-12-2020
  Convertir a PDF