Maria (3) - Parròquia de Sant Pere Apòstol - REAL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4806)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 103
Altura del bronze 90
Vora 8
Pes aproximat 633
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "# MARIA. SIENDO CURA D. JUAN MUÑOZ CARDONA ALCALDE D. JOSÉ Mª DE ECHEVARRIA." En ella indica l'advocació a la que es dedica (Sant Pere, patró del poble i titular del temple parroquial), i els noms del rector i l'alcalde del moment. Al mig trobem aquesta inscripció: "EISASI / ISASMENDI". Sembla que es tracta del segon cognom de l'alcalde, que no cabria complet al terç. A l'altra banda està la marca de fàbrica rodejant l'escut franquista: "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". Al mig peu continua amb aquesta inscripció: "# LAS CAMPANAS QUE LA IMPIEDAD Y EL ERROR DESTRUYERON LA FE EN DIOS Y LA VERDAD DE FRANCO HAN CONSTRUIDO". Finalment indica el nom del poble i la data de fosa: "REAL DE MONTROY / 1940".

Aquesta campana compta amb unes de les més simbòliques inscripcions entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Durant l'estiu de 1936 centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari, parant la major part en magatzems. Com que les inscripcions no acostumaven a indicar el lloc d'origen, la major part no es recuperaren després. Aquest va ser el cas de Real, on es va remarcar el fet amb la inscripció del mig peu, que com hem comentat és una de les més significatives. A més es va deixar constància del poble, per poder recuperar la campana, i els noms de les autoritats locals del moment, en aquest cas el alcalde i el rector.
Terç (T) (2 cordons)
"# MARIA. SIENDO CURA D. JUAN MUÑOZ CARDONA ALCALDE D. Mª DE ECHEVARRIA"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (escut franquista rodejat per la marca de fàbrica) "Ctrs ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
(06) (Monograma de Maria)
(09) "EISASI ISASMENDI."
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# LAS CAMPANAS QUE LA IMPIEDAD Y EL ERROR DESTRUYERON LA FE EN DIOS Y LA VERDAD DE FRANCO HAN CONSTRUIDO"
(2 cordons)
(06) "REAL DE MONTROY / 1940."
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall. Els vols es realitzarien des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Nova 2001 Técnica y artesanía.
Estat original Comptava amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora i de perfil tradicional valencià. Possiblement aquesta tenia algunes peces de formigó, com era habitual en l'època. A més per repicar-a comptava amb una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus del campanar.
Estat anterior Es trobava en un regular estat de conservació, ubicada en la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Manclús. Estava mecanitzada amb motor de vol continu (03) i eletromall (09). Abans de l'eletromall comptava amb un martell manual, accionat des dels peus de la torre amb una llarga corda. L'estat general en que estava va obligar a la restauració del conjunt.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. La instal·lació actual permet el toc manual de la campana i imita l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc Motor d'impulsos (03), electromall (09).
Intervencions En 1940 va ser fosa als tallers de la foneria Hnos. Roses de Silla junt a altres dos campanes que conformarien el nou conjunt. Aquest es va fer en substitució del perdut en 1936, deixant constància del fet en les inscripcions. En l'any 1977 aprofitant la refosa de la Mitjana es va mecanitzar, realitzant els treballs la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. La truja de fusta va ser canviada per una de ferro i es va instal·lar un motor de vol continu. Sembla que el martell instal·lat era manual, accionat des dels peus del campanar amb una llarga corda. Aquests treballs es realitzaren entre abril i juny de 1977 i varen ser inagurats per a les festes de Salt Pere.

En 2012, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía va procedir a baixar la campana de la torre junt a la major, sent traslladada al taller per netejar-la per dins i fora i canviar la truja de fusta. En setembre tornà al campanar i quedà definitivament instal·lada a la torre i mecanitzada amb motor d'impulsos i elecromall. Aquests treballs han estat pagats amb subvenció de la Diputació de València i la Parròquia de Sant Pere de Real.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (12-11-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-11-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-03-2015
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2020
  Convertir a PDF