Crist del Calvari (2) - Parròquia de la Immaculada Concepció - ANTELLA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4803)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 70
Altura del bronze 59
Vora 6
Pes aproximat 199
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1887
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "SENOR CRISTO ᗡEL CALVARIO ANO I887". Aquesta, escrita en espanyol, té algunes errades i correcta seria: "SEÑOR CRISTO DEL CALVARIO AÑO 1887".
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(cordó) /
"SENOR CRISTO ᗡEL CALVARIO ANO I887" /
(3 cordons separats)
Mig (M) (09) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons separats)
Peu (2 cordons separats)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro ROSES
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a la mateixa finestra que ocupa actualment. Amb seguretat tindria una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 2005 ja s'havien canviat el motor de vol continu instal·lat durant la mecanització dels anys 70 i l'electromall trifàsic.
Estat actual Girada un quart de volta. Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu amb cadena (03), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1887 per Vicente Domingo Roses (o Rosas), fonedor itinerant d'Atzeneta d'Albaida. Va ser fosa junt amb altra campana dedicada al Crist del Calvari. Una volta fosa va ser beneïda i pujada al campanar. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX va ser mecanitzada. Canviaren la truja de fusta per altra de ferro i dotaren a la campana amb un motor de vol continu i electromall trifàsic, mecanismes que ja els havien renovat l'any 2005. Abans d'aquesta data estava trencada, amb un clevill al llavi que arribava fins al mig i ja havia estat soldada. Es va girar 1/4 de volta, però no la restauraren per prevenir que es torne a trencar.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, és més, podria trencar altra volta la campana. Per tant cal restaurar el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David (12-11-2001)
 • 2001 Técnica y Artesanía (09-03-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (28-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-08-2018
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 17-10-2019
  Convertir a PDF