Crist del Calvari (2) - Parròquia de la Immaculada Concepció - ANTELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4803)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 70
Altura del bronze 59
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1887
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "SENOR CRISTO ᗡEL CALVARIO ANO I887". Aquesta, escrita en espanyol, té algunes errades i correcta seria: "SEÑOR CRISTO DEL CALVARIO AÑO 1887".
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(cordó) /
"SENOR CRISTO ᗡEL CALVARIO ANO I887" /
(3 cordons separats)
Mig (M) (09) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (4 cordons separats)
Peu (2 cordons separats)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a la mateixa finestra que ocupa actualment. Amb seguretat tindria una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior En 2000 tenia un motor continu. En 2005, amb la mateixa truja de ferro, un MOVOTRON. En 2016 estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro. Estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Tenia batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Estat actual Girada un quart de volta. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc motor d'impusl i electromall monofàsic (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1887 per Vicente Domingo Roses (o Rosas), fonedor itinerant d'Atzeneta d'Albaida. Va ser fosa junt amb altra campana dedicada al Crist del Calvari. Una volta fosa va ser beneïda i pujada al campanar. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX va ser mecanitzada. Canviaren la truja de fusta per altra de ferro i dotaren a la campana amb un motor de vol continu i electromall trifàsic, mecanismes que ja els havien renovat l'any 2005. Abans d'aquesta data estava trencada, amb un clevill al llavi que arribava fins al mig i ja havia estat soldada. Es va girar 1/4 de volta, però no la restauraren per prevenir que es torne a trencar.

El 23 de gener de 2020 la baixaren del campanar junt amb la resta de les campanes per iniciar els treballs de restauració del conjunt. El treball de restauració està a càrrec de 2001 Técnica y Artesanía. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David (12-11-2001)
  • 2001 Técnica y Artesanía (09-03-2005)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (28-10-2016)
  • ABARCA LLOPIS, Javier; ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació de la campana restaurada] (29-02-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-04-2020
16 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 76 Visitants: 75 Usuaris: 1 - francesc