Santíssim Sacrament (3) - Parròquia de la Immaculada Concepció - ANTELLA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4802)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 92
Altura del bronze 80
Vora 8
Pes aproximat 451
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1887
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "✱SANTISIMO✱SACRAMENTO ✱ AÑO ✱ 1887✱". Al mig trobem altra inscripció amb el nom del seu fonedor: "ME HIZO / VICENTE / DOMINGO / ROSAS".
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(cordó) /
(06) "✱SANTISIMO✱SACRAMENTO ✱ AÑO ✱ 1887✱" /
(cordó)
(cordó)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (inscripció amb el nom del fonedor) "ME HIZO / VICENTE / DOMINGO / ROSAS"
Mig peu (MP) (4 cordons separats)
Peu (2 cordons separats)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de ferro
Estat original La campana estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a la mateixa finestra que ocupa actualment. Amb seguretat tindria una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 2005 ja s'havien canviat el motor de vol continu instal·lat durant la mecanització dels anys 70 i l'electromall trifàsic.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu amb cadena (03), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1887 per Vicente Domingo Roses (o Rosas), fonedor itinerant d'Atzeneta d'Albaida. Va ser fosa junt amb altra campana dedicada al Crist del Calvari. Una volta fosa va ser beneïda i pujada al campanar. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX va ser mecanitzada. Canviaren la truja de fusta per altra de ferro i dotaren a la campana amb un motor de vol continu i electromall trifàsic, mecanismes que ja els havien renovat l'any 2005.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David (12-11-2001)
 • 2001 Técnica y Artesanía (09-03-2005)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (28-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-08-2018
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2019
  Convertir a PDF