Micaela Maria (2) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - COTES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4789)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 53
Altura del bronze 45
Vora 6
Pes aproximat 86
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1848
Descripció La campana té al terç una simple inscripció amb el seu nom i la data de fosa: "✱ ✱ ✱ ✱MIQUAELA MARIA ANO I848✱". Aquesta té algunes errades i correctament escrita seria: "✱ ✱ ✱ ✱ MICAELA MARIA AÑO 1848 ✱".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱MIQUAELA MARIA ANO I848✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava de forma manual, voltejant i repicant.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja truja de ferro Manclús
Estat original Abans de mecanitzar-la tenia una truja de fusta de perfil tradicional local. Disposaria a més de diversos accessoris per tocar-la manualment.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té batall lligat.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu (09), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1848. Tot i que les inscripcions no indiquen el seu fonedor, creiem que va ser fosa per Jaime Roses, campaner d'Atzeneta d'Albaida. La creu és característica del fonedor, autor possiblement també d'una de les campanes de la veïna localitat d'Alcàntera de Xúquer. L'any 1962 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. A més la canviaren la truja de fusta antiga per altra de ferro.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Cal reforçar el batall amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David [Primera presa de dades] (20-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (29-10-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-08-2018
7 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-03-2021
  Convertir a PDF