Antònia (1) - Parròquia de la Santa Creu - LLOMBAI - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4772)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 52
Altura del bronze 43
Vora 4
Pes aproximat 81
FonedorMANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)
Any fosa 1962
Descripció Compta al terç amb la següent inscripció, indicant el seu nom: "ANTONIA", per tant dedicada a Sant Antoni Abat, patró de la localitat. Al mig continua: "LLOMBAY 1.962 / AÑO DEL CONCILIO VATICANO II", amb el nom del poble, l'any de refosa i conmemora el inici del Concili Vaticà II, inagurat per Sant Joan XXIII en la tardor d'eixe any. Finalment trovem la marca de fàbrica, amb alguns errors de fosa: "UNDICION / DE / S ADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA", que correctament seria: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27. /VALENCIA"
Terç (T) (3 cordons) /
"ANTONIA" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (Immaculada Concepció)
(06) "LLOMBAY 1.962 / AÑO DEL CONCILIO VATICANO II"
(09) (marca de fàbrica monotip) "UNDICION / DE / S ADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repics i vols manuals.
Tocs actuals de campanes Repics i vols automàtics
Truja Fusta ELECTRORECAMP.
Estat original Estava instal·lada per al seu toc manual a la Sala de les campanes, entre dos murs per acoplar la campana a la finestra que ocupava. Comptava amb truja de truja de fusta amb dos contrapesos de formigó, característica dels anys 1940 i signada "TALLER / DE / CARROCERIAS / MANUEL GINER CUCÓ / TELEFONO Nº 9 / PUEBLA LARGA (VALENCIA)".
Estat anterior La campana tenia, fins la restauració de 2009, un electromall intern, fixat de la batallera, característic de CARESA. Es tractava, potser, de l'unica instal·lació amb electromalls interns de tota la Comunitat Valenciana. Estava en un mal estat general, amb la truja desgastada.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes, amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més del batall repretat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, electromall
Intervencions Salvador Manclús va refondre aquesta campana en 1962, ja que l'anterior es va trencar en eixe any. Al instal·lar la nova conservaren la truja de l'anterior, realitzada per Manuel Giner de La Pobla Llarga en 1940, moment en que Juan Bta. Roses va fer la primera campana. Posteriorment CARESA va instal·lar un electromall al seu interior.

En 2009 va ser baixada de la torre per ELECTRORECAMP junt a les altres campanes per iniciar els treballs de restauració. Es va netejar la campana per dins i per fora, substituir la truja per una nova i finalment tornà a la torre eixe mateix any, renovant a més els mecanismes per al seu toc automàtic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • LLOP i BAYO, Francesc (07-07-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; TERUEL MOLINA, Antonio Jesús (15-03-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-06-2014
39 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-06-2020
  Convertir a PDF