Sant Francesc de Borja (2) - Parròquia de la Santa Creu - LLOMBAI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4771)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 61
Vora 5
Pes aproximat 207
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció Al terç trobem aquesta inscripció: "# FRANCISCO DE BORJA #", que dedica la campana a Sant Francesc de Borja, I Marqués de LlombaI i III General dels Jesuites, que a més i segons la tradició va regalar al Convent dels Predicadors de Llombai la imatge de la Mare de Déu del Rosari. Al mig està la marca de fàbrica: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Finalment trobem el nom del poble i l'any de fundició: "# LLOMBAY AÑO 1941 #". La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren.
Terç (T) (Triangles) /
(cordó) /
(06) "# FRANCISCO DE BORJA #" (a continuació figuren algunes lletres Esborrades i impossibles de llegir) /
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i dos àngels adorant-la)
(03) (Salvador Eucarístic)
(09) (marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA" / (sis estels disposats en forma de triangle invertit)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (Mare de Déu del Pilar amb dos àngels adorant-la) /
(2 cordons) /
(06) " # LLOMBAY AÑO 1941 # " /
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repics i vols manuals
Tocs actuals de campanes Repics i vols automàtics
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior La campana tenia, fins la restauració de 2009, una truja de fusta amb dos contrapesos de formigó, característica dels anys 1940 i signada "TALLER / DE / CARROCERIAS / MANUEL GINER CUCÓ / TELEFONO Nº 9 / PUEBLA LARGA (VALENCIA)".

Igualment tenia un electromall intern, fixat de la batallera, característic de CARESA. Es tractava, potser, de l'unica instal·lació amb electromalls interns de tota la Comunitat Valenciana. En la part superior de la truja hi havia una anella per on passar una corda per alçar la campana. En el formigó hi havia restes de color blau. Ja en 2001 la campana tenia un badat en la boca, en la part exterior, que no tallava completament el llavi, i afectava la ressonància de la campana, sense que el so fora desagradable.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes, amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, a més del batall repretat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor impulsos, electromall
Intervencions Va ser fosa en 1941 per Juan Bta. Roses Soler d'Atzeneta d'Albaida junt a altres dos campanes destinades a la Parròquia de Llombai. Posteriorment CARESA va instal·lar un electromall al seu interior.

En 2009 va ser baixada de la torre per ELECTRORECAMP junt a les altres campanes per iniciar els treballs de restauració. Es va netejar la campana per dins i per fora, substituir la truja per una nova i finalment tornà a la torre eixe mateix any, renovant a més els mecanismes per al seu toc automàtic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ELECTRORECAMP S. L. (09-06-2009)
 • LLOP i BAYO, Francesc (07-07-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; TERUEL MOLINA, Antonio Jesús (15-03-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-06-2014
58 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-04-2021
  Convertir a PDF