Tiple (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4766)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 58
Altura del bronze 53
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 113
Any fosa 1848
Descripció La campana té al terç una inscripció poc habitual, amb un nom femení, i l'any de fosa: "PEPA DE DARIES AÑO DE I848". L'espai del terç que no ocupa la inscripció presenta uns triangles decorats. La expressió "AÑO DE" s'ha interpretat com a una castellanització del llatí "ANNO DOMINI O DNI", es a dir, "ANY DEL SENYOR". Al mig presenta una creu amb pedestal.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons) /
"PEPA DE DARIES AÑO DE I848 ▲ ▲ ▲ ▲ " (triangles fins omplir el buit del text) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS
Estat original En el moment de la seua fosa seria dotada amb una truja de fusta i els corresponents mecanismes per al seu toc manual.
Estat actual Regular. Robellament i picats. La campana està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu, mig vol i electromall. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu (09), electromall trifàsic i mig vol (03)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1848. Tot i que les inscripcions no indiquen el seu fonedor, creiem que va ser fosa per Jaime Roses, campaner d'Atzeneta d'Albaida. La creu és característica del fonedor, autor possiblement també d'una de les campanes de la veïna localitat d'Alcàntera de Xúquer i altres per a Beneixida i Cotes; totes tres foses el mateix any. Durant la dècada dels anys 80 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic, mig vol i motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. També cal canviar l'electromal per altre monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (07-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-04-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 11-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 14 Visitants: 14 Usuaris: 0