Maria de la Assumpció (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4765)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 75
Altura del bronze 65
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 244
FonedorROSES
Any fosa 1809
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç en espanyol: "MARIA ✱ DE ✱ LA ✱ ASVИCIOИ ✱ AИO ✱ I809 ✱ ✱ ✱ ". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada la campana i l'any de fosa. Al mig té una creu amb pedestal i dos imatges religioses que es distingueixen po. Aquestes s'han identificat com a l'Anunciació, tot i que també podrien ser les Sants de la Pedra.
Terç (T) (2 cordons) /
"MARIA ✱ DE ✱ LA ✱ ASVИCIOИ ✱ AИO ✱ I809 ✱ ✱ ✱ " /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (Relleu en mal estat, possiblement es tracta de l'Anunciació o els Sants de la Pedra)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS nova
Estat original En el moment de la seua fosa seria dotada amb una truja de fusta i els corresponents mecanismes per al seu toc manual.
Estat actual Regular. Robellament i picats. La campana està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu, mig vol i electromall. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu (03), electromall i mig vol (09)
Intervencions En un article sobre l'Església i l'ermita de Càrcer publicat en un llibre de festes patronals de 1994 per Demetrio CUEVES, diu que la campana "Maria de la Asunción" fou feta en 1809 per José Roses de Chella i que va costar 450 lliures. (Notes de Xavier MARTÍN NOGUERA - 2003). Durant la dècada dels anys 80 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic, mig vol i motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. També cal canviar l'electromal per altre monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ASPAS PERIS, Pep (26-08-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (07-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-04-2020
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 11-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 21 Visitants: 21 Usuaris: 0