La Mitjana (3) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4764)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 95
Altura del bronze 79
Vora 7
Pes real (en quilos) 485
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1927
Descripció Les anses estan decorades amb querubins. Seguidament té una senzilla inscripció al terç amb un nom femení, possiblement el de la donant, així com l'any de fosa: "ANA FERRAZ PENELAS DE ABAD AÑO 1927". Al mig presenta una creu amb pedestal, una garlanda i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA VALENCIA".
Anses Decorades amb querubins
Terç (T) (cordó) /
(00) "ANA FERRAZ PENELAS DE ABAD AÑO 1927" /
(cordó) /
(cordó) /
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (marca de fàbrica) (Querubí portant la inscripció en dins) "HIJOS DE VICENTE ROSES / ADZANETA VALENCIA"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS nova
Estat original En el moment de la seua fosa seria dotada amb una truja de fusta i els corresponents mecanismes per al seu toc manual.
Estat actual La campana està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu, mig vol i electromall. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu (03), electromall i mig vol (09)
Intervencions Va ser fosa l'any 1927 als tallers de la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida. Durant la dècada dels anys 80 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic, mig vol i motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ASPAS PERIS, Pep (26-08-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (07-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-04-2020
40 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 11-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 20 Visitants: 19 Usuaris: 1 - francesc