La Gran (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - CÀRCER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4763)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 108
Altura del bronze 90
Vora 9
Pes real (en quilos) 703
FonedorROSES, HIJOS DE VICENTE
Any fosa 1926
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb un nom femení, possiblement el de la donant, així com l'any de fosa: "JOSEFINA CUCALO BARONESA DE TERRATEIG AÑO 1926". També al terç presenta una garlanda. Al mig té una creu amb pedestal, formada amb els mateixos motius de la garlanda del terç.
Terç (T) (cordó) /
(00) "JOSEFINA CUCALO BARONESA DE TERRATEIG AÑO 1926" /
(cordó) /
(cordó) /
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro MANCLÚS nova
Estat original En el moment de la seua fosa seria dotada amb una truja de fusta i els corresponents mecanismes per al seu toc manual.
Estat actual La campana està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. A un lateral hi ha restes dels suports de l'antic martell trifàsic. Presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. No fa servir la batallera original que està disposada de forma perpendicular al sentit de vol de la campana. Per aquest motiu hi ha una peça fixada a aquesta que permet lligar el batall correctament.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu (03), electromall (03)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1926. No presenta la marca de fàbrica, no obstant això les similituds amb la campana mitjana en aspectes com el tipus de lletra, creu o els motius amb els quals compon aquesta i la garlanda són més que evidents. Per tant es podria atribuir amb seguretat a la foneria Hijos de Vicente Roses d'Atzeneta d'Albaida. Durant la dècada dels anys 80 la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i la dotaren amb electromall trifàsic i motor de vol continu. Posteriorment es va canviar el batall i l'electromall, treballs fets per Electrorecamp.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
  • ASPAS PERIS, Pep (26-08-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i actualització de la fitxa] (07-02-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-04-2020
26 Fotos
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2023)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 11-12-2023
    Convertir a PDF

    Connectats: 20 Visitants: 20 Usuaris: 0