Tiplet (1) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel i Santa Maria Magdalena - MASSALAVÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4762)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 40
Altura del bronze 34
Vora 3
Pes aproximat 37
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1931
Descripció En primer lloc trobem al terç l'any de fosa: "# # # # AÑO 1931 # # #". Al mig està la marca de fàbrica: "ROSES HERMANOS / Anida Peris Y VALERO / VALENCIA".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# # # # AÑO 1931 # # #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES HERMANOS / Anida Peris Y VALERO / VALENCIA"
(09) (Monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que antigament sols voltejava, ja que els tres forats per passar les cordes correspondrien a les tres campanes grans.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Penjada d´un ferro
Estat original Comptaria amb truja de fusta, de perfil tradicional valencià i possiblement també un cigonyal per voltejar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Està instal·lada amb truja de ferro a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor de vol continu. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Aquesta instal·lació no imita els tocs tradicionals ni facilita tocar la campana manualment. Vist l'estat actual en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració del campanar per recuperar el seu l'estat original, baixant-la del campanar per netejar el bronce per dins i fora i mecanitzant-al de nou amb motor d'impulsos, que imite els tocs tradicionals i permeta tocar manualment.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol continu
Intervencions Acabades les obres del campanar en 1931 es va decidir instal·lar en el noves campanes per completar el conjunt. El rector D. Peregrín Llorens va encomanar a la foneria Hnos Roses de València dos campanes, sent aquesta la menor d'elles, sufragades per donatius i l'especial ajuda de la senyora Micaela Santamans. Es va beneir per l'arciprest d'Alberic D. José Batalla Benito i pujar al campanar poc després. Es va salvar de la destrucció de 1936 i posteriorment mecanitzar entorn a 1970 per la casa Manclús, que va substituir la truja de fusta per altra de ferro i instal·lar un motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (04-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-09-2014
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2020
  Convertir a PDF