Maria (3) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel i Santa Maria Magdalena - MASSALAVÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4760)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 81
Altura del bronze 71
Vora 6
Pes aproximat (en quilos) 308
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1954
Descripció En primer lloc trobem aquesta inscripció al terç: "SANTA MARIA MADRE REINA Y SPERANZA NUESTRA", faltant una e en paraula "esperanza"; i baix continua: "SE REFUNDIO EN 1954. A LOS 248 AÑOS DE SU PRIMERA CONFECCION". La primera part de les inscripcions fa referència a la Mare de Déu, a qui es dedica la campana; la segona indica que es va refondre per trencament d'una campana anterior de 1696. Al mig trobem la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA" i al mig peu el nom del poble: "MASALAVES AÑO MARIANO". A més es remarca que la campana va ser fosa durant la celebració de l'Any Marià de 1954, commemorant el centenari del Dogma de la Inmaculada, definit l'any 1854.
Espatlla (H) (cenefa vegetal i d'estreles)
Terç (T) (cordó)
(06) "SANTA MARÍA MADRE REINA Y SPERANZA NUESTRA"
(cordó)
"SE REFUNDIÓ EN 1954. A LOS 258 AÑOS DE SU PRIMERA CONFECCIÓN"
(cordó)
(garlanda vegetal i d'estreles)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Mare de Déu dels Desamparats)
(06) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (garlanda vegetal)
(2 cordons)
(06) "MASALAVES AÑO MARIANO"
(2 cordons)
(garlanga vegetal amb querubins)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat anterior Comptava amb un martell, actualment desmontat parcialment, instal·lat durant la mecanització de la campana.
Estat actual Està instal·lada amb truja de ferro a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor de vol continu i martell. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Aquesta instal·lació no imita els tocs tradicionals ni facilita tocar la campana manualment. Vist l'estat actual en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració del campanar per recuperar el seu l'estat original, baixant-la del campanar per netejar el bronce per dins i fora i mecanitzant-al de nou amb motor d'impulsos, que si imite els tocs tradicionals i permeta tocar manualment.
Mecanismes de toc Mecanitzada: vol continu (09), electromall (03)
Intervencions La campana actual es el resultat, com indiquen les inscripcions de la refosa d'una més antiga de l'any 1696. Aquesta estava ubicada en l'espadanya de l'anterior temple i es va traslladar al nou campanar en 1931. Al trencar-se l'any 1954 va ser refosa a la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, resultant la present campana, que seria beneïda i pujada al campanar després. En 1967 la mateixa casa fonedora va mecanitzar-la, instal·lant un motor d'impulsos i martell.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (04-08-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-09-2014
22 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 102 Visitants: 102 Usuaris: 0