Sagrat Cor de Jesús (1) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel i Santa Maria Magdalena - MASSALAVÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4759)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 92
Altura del bronze 80
Vora 6
Pes aproximat 451
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1931
Descripció Al terç trobem aquesta inscripció: "# SAGRADO CORAZON DE JESUS # # AÑO 1931 #", que indica l'advocació a la que està dedicada la campana i el any de fosa. Al mig està la marca de fàbrica: "VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Cino TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID".
Terç (T) (2 cordons)
"# SAGRADO CORAZÓN DE JESUS # # AÑO 1931 #"
(2 cordons)
(garlanda de querubins i àngels orants)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i àngels orants)
(03) (Monograma de Maria)
(06) (Sagrat Cor de Jesús)
(09) (marca de fàbrica) VALENCIA / FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HERMANOS / Cino TRANSITOS JUNTO Ctra MADRID"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
(garlanda d'àngels i flors)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava amb una llarga corda unida al batall que arribava fins els peus del campanar. Per a voltejar es tocaria des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Comptaria amb truja de fusta, de perfil tradicional valencià i una corda unida al batall per repicar-la.
Estat anterior Comptava amb un martell, actualment desmontat parcialment, instal·lat durant la mecanització de la campana.
Estat actual Està instal·lada amb truja de ferro a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor de vol continu i martell. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Aquesta instal·lació no imita els tocs tradicionals ni facilita tocar la campana manualment. Vist l'estat actual en que es troba seria recomanable iniciar els treballs de restauració del campanar per recuperar el seu l'estat original, baixant-la del campanar per netejar el bronce per dins i fora i mecanitzant-al de nou amb motor d'impulsos, que si imite els tocs tradicionals i permeta tocar manualment.
Mecanismes de toc Motor de vol continu, electromall (03)
Intervencions Acabades les obres del campanar en 1931 es va decidir instal·lar en el noves campanes per completar el conjunt. El rector D. Peregrín Llorens va encomanar a la foneria Hnos Roses de València dos campanes, sent aquesta la major d'elles, sufragades per donatius i l'especial ajuda de la senyora Micaela Santamans. Es va beneir per l'arciprest d'Alberic D. José Batalla Benito i pujar al campanar poc després. Es va salvar de la destrucció de 1936 i posteriorment mecanitzar per la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, que va substituir la truja de fusta per altra de ferro i instal·lar un motor de vol continu i martell, substituït posteriorment per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (04-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-09-2014
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 28-11-2020
  Convertir a PDF