Sant Josep (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - MONTSERRAT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4754)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 66
Altura del bronze 53
Vora 5
Pes aproximat 166
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1988
Descripció En primer lloc trobem al terç la següent inscripció, al·lusiva a l'advocació de la campana: "SAN JOSE". Seguidament al mig està la marca de fàbrica, element comú entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". Per últim al terç trobem aquesta inscripció: "AÑO SANTO MARIANO 1.988 / MONTSERRAT". Fa referència a l'Any Marià que Joan Pau II va convocar entre 1987 i 1988, a més d'indicar el nom del poble.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SAN JOSE"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "AÑO SANTO MARIANO 1.988 / MONSERRAT"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Electrorecamp S.L.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada en una finestra de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser refosa a partir d'una més antiga, possiblement fosa a la dècada dels anys 40 del segle XX. Entorn a 1988 es va badar i la baixaren per refondre-la als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. El resultat va ser la present campana, que es va pujar al campanar després de la benedicció. En 2012 Electrorecamp S.L. la va baixar del campanar per procedir a la seua restauració, netejant el bronze per dins i per fora i canviant la truja per altra de fusta de perfil valencià. Els mecanismes de toc automàtic es renovaren per un motor d'impulsos i electromall monofàsic, així com el batall, canviat per altre nou i reforçat amb cable de seguretat. Els treballs comptaren amb subvenció de la Diputació Valenciana i part procedent de fons parroquials.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-03-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-07-2015
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-06-2021
  Convertir a PDF