Sant Lluís Gonzaga (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - MONTSERRAT - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4751)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 106
Altura del bronze 90
Vora 7
Pes aproximat 690
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1991
Descripció En primer lloc trobem al terç la següent inscripció amb l'advocació a la que està dedicada la campana: "# SAN LUIS GONZAGA #". En ella indica la dedicació al sant del donant del bronze. Seguidament al mig està la marca de fàbrica: "HNOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / A. Portilla". La primera part correspon amb el logotip de la foneria, mentre que baix i incís indica el nom de l'autor del bronze. A continuació i també al mig indica el nom del rector que estava al front de la parròquia en el moment i la data de benedicció. Finalment al mig peu trobem la següent inscripció al·lusiva als donants: "# DONACIÓN DE LOS ESPOSOS LUIS HERRERÍAS CHECA Y ROSA MÍLAR DEL CASTILLO, EN ACCIÓN DE GRACIAS A DIOS # #".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordones)
(06) "# SAN LUIS GONZAGA #"
(2 cordones)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Al·legoria de la Passió) (Creu amb pedestal) (Anagrama de Sant Bernardí)
(03) (Marca de fàbrica) ""HNOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / A. Portilla" (colom)
(06) (Colom) (Imatge de Sant Josep) "# SIENDO PÁRROCO D. MIGUEL BELMONTE SERRED # / # MONSERRAT, AGOSTO DE 1991 #"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# DONACIÓN DE LOS ESPOSOS LUIS HERRERÍAS CHECA Y ROSA MÍLAR DEL CASTILLO, EN ACCIÓN DE GRACIAS A DIOS # #"
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Toca les hores.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro Portilla a la Sala de les Campanes i mecanitzada amb electromall i motor de vol continu. La instal·lació no imitava la tradició local i feia possible el toc manual de la campana.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada en una finestra de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta de perfil valencià i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser donada a la parròquia en l'any 1991, tal i com indiquen les inscripcions. Es va fondre als tallers de la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria), sent beneïda i pujada després al campanar. Finalment quedà instal·lada amb motor de vol continu i electromall. En 2012 Electrorecamp S.L. la va baixar del campanar per procedir a la seua restauració, netejant el bronze per dins i per fora i canviant la truja per altra de fusta de perfil valencià. Els mecanismes de toc automàtic es renovaren per un motor d'impulsos i electromall monofàsic, així com el batall, canviat per altre nou i reforçat amb cable de seguretat. Els treballs comptaren amb subvenció de la Diputació Valenciana i part procedent de fons parroquials.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David (01-09-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (10-03-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-07-2015
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, inscripcions, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 09-07-2020
  Convertir a PDF