Sant Gil (2) - Parròquia de Santa Anna - MANUEL - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4728)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 60
Altura del bronze 54
Vora 5
Pes aproximat 125
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Descripció En primer lloc, compta al mig amb la següent inscripció: "SAN GIL" / (flor) / "PATRON DE MANUEL". En ella indica el nom de l'advocació a la que està dedicada. Seguidament trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu està aquesta inscripció: "AÑO SANTO 1950. SIENDO CURA D. JOSÉ MARTÍNEZ MOMPARLER. Y ALCALDE D. RICARDO GRAMAGE". En ella indica la data de fosa i els noms del rector i l'alcalde del moment. A més la inscripció remarca que la campana es va fondre dins de l'Any Jubilar de 1950.

El conjunt de les inscripcions es habitual del moment en que va ser fosa la campana. El fet més significatiu es el d'indicar el nom del poble. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(sanefa de flors)
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (querubí)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Anagrama de Jesús)
(06) "SAN GIL" / (flor) / "PATRON DE MANUEL"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"AÑO SANTO 1950. SIENDO CURA D. JOSÉ MARTÍNEZ MOMPARLER. Y ALCALDE D. RICARDO GRAMAGE"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment sols es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original La campana comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Roses. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Campana mecanitzada. Motor de vol continu (09), electromall (03)
Intervencions L'any 1950 es va fondre una campana nova amb destinació al campanar de la Parròquia de Santa Anna de Manuel. D'aquesta forma el campanar va recuperar el conjunt de tres campanes que tradicionalment havia tingut. Va ser fosa als tallers de la foneria Roses de Silla i pujada al campanar després. L'any 1970 es va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro. Per tocar automàticament es va instal·lar un motor de vol continu i electromall trifàsic. Els treballs de mecanització estigueren a càrrec de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David (20-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (30-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-08-2016
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2019
  Convertir a PDF