Mare de Déu de la Misericòrdia (3) - Parròquia de Santa Anna - MANUEL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4727)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 69
Vora 8
Pes real 306
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc, compta amb aquesta advocació al terç, que indica l'advocació a la que està dedicada: "# # VIRGEN DE LA MISERICORDIA #". Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu té aquesta inscripció: "PATRONA DE MANUEL AÑO 1940. SIENDO CURA D. PASCUAL VIDAL. ALCALDE D. SATURNINO CORTES.". En ella remarca el fet de que està dedicada a la patrona del poble, la data de fosa i els noms del rector i l'alcalde del moment.
El conjunt de les inscripcions es habitual del moment en que va ser fosa la campana. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # VIRGEN DE LA MISERICORDIA #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA"
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"PATRONA DE MANUEL AÑO 1940. SIENDO CURA D. PASCUAL VIDAL. ALCALDE D. SATURNINO CORTES."
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Participava en els repics diaris i festius, així com en els senyals de difunts, que es tocaven indistintament tant des dels peus del campanar com des de la sala de campanes. Era voltejada també junt a elles en les grans solemnitats anuals, quedant en posició invertida entre tocs.
Tocs actuals de campanes És voltejada i repicada per sengles mecanismes de toc automàtic, programats en els tocs tradicionals.
Truja Truja de fusta de perfil local, obra de 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original L'any 1940 es va fondre una campana nova amb destinació al campanar de la parròquia de Santa Anna de Manuel, ja que del conjunt antic sols quedava un bronze. Va ser fosa als tallers de la foneria Roses de Silla i pujada al campanar després.
Estat anterior Fins a la restauració de 2020 la campana estava instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes, amb una truja metàl·lica dels Roses i mecanitzada amb motor de volteig continu i un electromall, en un primer període trifàsic i després monofàsic. Disposava del batall de l'empresa electrificadora, reforçat després amb un cable de seguretat.
Estat actual Restaurada en temps recents, la campana es troba en un excel·lent estat de conservació. Està instal·lada a la sala de campanes amb una nova truja de fusta de perfil local. Compta amb un nou batall, dotat de cable de seguretat, i amb sengles mecanismes de toc automàtic d'última generació, que reprodueixen els tocs tradicionals de Manuel i permetran possibles tocs manuals.
Mecanismes de toc Motor de volteig per impulsos i electromall.
Intervencions L'any 1970 es va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro. Per tocar automàticament es va instal·lar un motor de vol continu i electromall trifàsic. Els treballs de mecanització estigueren a càrrec de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida. La campana comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
A primeries de novembre del 2019 la campana ha sigut baixada de la torre, amb la resta del conjunt, per iniciar els treballs de restauració i substitució de la instal·lació. Durant la intervenció, portada a terme per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía, l'antiga truja metàl·lica ha sigut substituïda per una nova de fusta, que segueix els perfils tradicionals locals, i el batall dels Roses retirat per instal·lar-ne un de nou. Per últim, el bronze ha sigut netejat i els mecanismes de toc automàtic de la primera electrificació substituïts per un motor de volteig per impulsos i un electromall, que han sigut programats per reproduir els tocs tradicionals.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant, que pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David (20-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Documentació de la campana] (30-06-2015)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Actualització de la fitxa amb la documentació de la restauració de la campana i dels seus tocs tradicionals] (02-02-2020)
Editor SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 04-02-2020
40 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2021
  Convertir a PDF