Mare de Déu de la Misericòrdia (3) - Parròquia de Santa Anna - MANUEL - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4727)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 69
Vora 8
Pes aproximat 296
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc, compta amb aquesta advocació al terç, que indica l'advocació a la que està dedicada: "# # VIRGEN DE LA MISERICORDIA #". Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu té aquesta inscripció: "PATRONA DE MANUEL AÑO 1940. SIENDO CURA D. PASCUAL VIDAL. ALCALDE D. SATURNINO CORTES.". En ella remarca el fet de que està dedicada a la patrona del poble, la data de fosa i els noms del rector i l'alcalde del moment.

El conjunt de les inscripcions es habitual del moment en que va ser fosa la campana. El fet d'indicar el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # VIRGEN DE LA MISERICORDIA #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA"
(06) (Monograma de Maria)
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"PATRONA DE MANUEL AÑO 1940. SIENDO CURA D. PASCUAL VIDAL. ALCALDE D. SATURNINO CORTES."
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. Repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original La campana comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Al mur hi ha restes de l'electromall trifàsic que es va instal·lar quan es mecanitzà el seu toc. L'any 2015 ja presentava un electromall nou.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Roses. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall (09)
Intervencions L'any 1940 es va fondre una campana nova amb destinació al campanar de la Parròquia de Santa Anna de Manuel, ja que del conjunt antic sols quedava un bronze. Va ser fosa als tallers de la foneria Roses de Silla i pujada al campanar després. L'any 1970 es va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro. Per tocar automàticament es va instal·lar un motor de vol continu i electromall trifàsic. Els treballs de mecanització estigueren a càrrec de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David (20-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (30-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 11-09-2016
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 24-10-2019
  Convertir a PDF