La Gran (4) - Parròquia de Santa Anna - MANUEL - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4726)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 98
Altura del bronze 83
Vora 10
Pes aproximat 545
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1879
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, repartida entre dos cordons: "JESUS MARIA JOSE JOACUIN I ANA AESPENSAS D EL PUEBLO VARIOS / DEVOTOS ANO 1879 SIENDO CURA REGENTE D. MARIANO TORMO ALCALDE". Aquesta continua amb el nom de l'alcalde al mig i el fonedor: "ARCADIO / ANDREU I / CABANES / VICENTE / ROSAS / MEISO". La inscripció, tant del terç com del mig, correctament escrita seria: "JESUS MARIA JOSE JOAQUIN I ANA A EXPENSAS DEL PUEBLO VARIOS DEVOTOS AÑO 1879 SIENDO CURA REGENTE DON MARIANO TORMO ALCALDE DON ARCADIO ANDREU Y CABANES VICENTE ROSAS ME HIZO". La part "A EXPENSAS DEL PUEBLO / VARIOS DEVOTOS", també es podria interpretar com: "A EXPENSAS DE VARIOS DEVOTOS DEL PUEBLO".
Anses (Anses amb decoracions antropomorfes)
Terç (T) (2 cordons)
"JESUS MARIA JOSE JOACUIN I ANA AESPENSAS D EL PUEBLO VARIOS"
(cordó)
"DEVOTOS ANO 1879 SIENDO CURA REGENTE D. MARIANO TORMO ALCALDE"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(04) "ARCADIO / ANDREU I / CABANES / VICENTE / ROSAS / MEISO"
(06) (Custòdia)
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes. Repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Les fotografies antigues mostren que la campana comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Al mur hi ha restes de l'electromall trifàsic que es va instal·lar quan es mecanitzà el seu toc. L'any 2015 ja presentava un electromall nou.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la casa Roses. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall (09)
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1879 a causa del trencament d'una més antiga, fosa l'any 1807, a la qual afegiren metall per fer-la més gran. Vicente Domingo Rosas (o Roses) va ser l'encarregat de refondre-la, efectual la feina al mateix poble. La nova campana va conservar els noms de l'anterior, afegint els del rector i l'alcalde del moment, i es va pujar al campanar després de beneir-la. Durant la Guerra Civil va ser l'únic bronze que no es va tirar des del campanar.

L'any 1970 es va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro. Per tocar automàticament es va instal·lar un motor de vol continu i electromall trifàsic. Els treballs de mecanització estigueren a càrrec de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el motor per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes

Autors

 • MONTOLÍO TORÁN, David (20-08-2001)
 • ALEPUZ CHELET, Joan, SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (30-06-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-08-2016
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2019
  Convertir a PDF