Sant Joaquim i Santa Anna, la "grossa" (4) - Parròquia de Santa Anna - MANUEL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4726)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 98
Altura del bronze 83
Vora 10
Pes real (en quilos) 547
FonedorROSAS, VICENTE DOMINGO
Any fosa 1879
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, repartida entre dos cordons: "JESUS MARIA JOSE JOACUIN I ANA AESPENSAS D EL PUEBLO VARIOS / DEVOTOS ANO 1879 SIENDO CURA REGENTE D. MARIANO TORMO ALCALDE". Aquesta continua amb el nom de l'alcalde al mig i el fonedor: "ARCADIO / ANDREU I / CABANES / VICENTE / ROSAS / MEISO". La inscripció, tant del terç com del mig, correctament escrita seria: "JESUS MARIA JOSE JOAQUIN I ANA A EXPENSAS DEL PUEBLO VARIOS DEVOTOS AÑO 1879 SIENDO CURA REGENTE DON MARIANO TORMO ALCALDE DON ARCADIO ANDREU Y CABANES VICENTE ROSAS ME HIZO". La part "A EXPENSAS DEL PUEBLO / VARIOS DEVOTOS", també es podria interpretar com: "A EXPENSAS DE VARIOS DEVOTOS DEL PUEBLO".
Anses (Anses amb decoracions antropomorfes)
Terç (T) (2 cordons)
"JESUS MARIA JOSE JOACUIN I ANA AESPENSAS D EL PUEBLO VARIOS"
(cordó)
"DEVOTOS ANO 1879 SIENDO CURA REGENTE D. MARIANO TORMO ALCALDE"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(04) "ARCADIO / ANDREU I / CABANES / VICENTE / ROSAS / MEISO"
(06) (Custòdia)
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Participava en els repics diaris i festius, així com en els senyals de difunts, que es tocaven indistintament tant des dels peus del campanar com des de la sala de campanes. Era voltejada també junt a elles en les grans solemnitats anuals, quedant en posició invertida entre tocs.
Tocs actuals de campanes És voltejada i repicada per sengles mecanismes de toc automàtic, programats en els tocs tradicionals.
Truja Truja de fusta de perfil local, obra de 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original La campana va ser refosa l'any 1879 a causa del trencament d'una més antiga, fosa l'any 1807, a la qual afegiren metall per fer-la més gran. Vicente Domingo Rosas (o Roses) va ser l'encarregat de refondre-la, efectuant la feina al mateix poble. La nova campana va conservar els noms de l'anterior, afegint els del rector i l'alcalde del moment, i es va pujar al campanar després de beneir-la. Com posen de manifest algunes fotografies antigues, la campana comptava amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià, amb una plataforma superior freqüent als campanars d'aquesta àrea del territori valencià. Disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior En 1970 a la campana se la va dotar d'una nova truja metàl·lica, obra dels Roses d'Atzeneta d'Albaida, per tal de mecanitzar-la amb un motor de volteig continu i un electromall trifàsic ja desaparegut, del qual encara restaven els suports abans de la restauració del campanar. Aquest mecanisme de toc automàtic, però, ja havia sigut substituït en la documentació de 2015 per un de nou. En aquella presa de dades també va documentar-se la presència a la campana d'un nou batall, obra d'Electrorecamp.
Estat actual La campana, restaurada entre els últims mesos de 2019 i les primeres setmanes de 2020, es conserva en un excel·lent estat de conservació. Està instal·lada a la sala de campanes amb una nova truja de fusta, rèplica del jou anterior, desaparegut en l'electrificació de 1970. Compta amb un nou batall, dotat de cable de seguretat, i amb sengles mecanismes de toc automàtic d'última generació, que reprodueixen els tocs tradicionals de Manuel i permetran possibles tocs manuals.
Mecanismes de toc Motor de volteig per impulsos i electromall.
Intervencions L'any 1970 es va mecanitzar, canviant la truja de fusta per altra de ferro. Per tocar automàticament es va instal·lar un motor de vol continu i electromall trifàsic. Els treballs de mecanització estigueren a càrrec de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida.
A primeries de novembre del 2019 la campana ha sigut baixada de la torre, amb la resta del conjunt, per iniciar els treballs de restauració i substitució de la instal·lació. Durant la intervenció, portada a terme per l'empresa 2001 Técnica y Artesanía, l'antiga truja metàl·lica ha sigut substituïda per una nova de fusta, que segueix els perfils tradicionals locals, i el batall dels Roses retirat per instal·lar-ne un de nou. Per últim, els mecanismes de toc automàtic de la primera electrificació han sigut substituïts per un motor de volteig per impulsos i un electromall, que han sigut programats per reproduir els tocs tradicionals, prèviament investigats.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana.

Autors de la documentació

  • MONTOLÍO TORÁN, David (20-08-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan, SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Documentació de la campana] (30-06-2015)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Actualització de la fitxa amb la documentació de la restauració de la campana i dels seus tocs tradicionals] (02-02-2020)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 04-02-2020
43 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 97 Visitants: 97 Usuaris: 0