Maria Salvadora (1) - Mare de Déu del Rebollet - OLIVA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4689)

Localització Espadanya
Diàmetre 53
Pes real 90
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1942
Descripció La campana té quatre triangles decorats a l'espatlla i tres cordons separats al terç. Al mig presenta un Salvador Eucarístic, una creu i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA". Finalment, al mig peu hi ha una inscripció amb els noms de la campana, el del poble i l'any de fosa: "✱ MARIA SALVADORA OLIVA AÑO 1942 ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
Terç (T) (3 cordons separats)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / PVCIA VALENCIA"
(03) (Salvador Eucarístic)
(06) (creu)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (flor de pensament)
(2 cordons)
(00) "✱ MARIA SALVADORA OLIVA AÑO 1942 ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic a les misses.
Truja Ferro Manclús vella
Estat actual L'estat de conservació de la campana és regular i està situada a l'espadanya de l'església. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i eletromall. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) electromall; (03) motor vol continu
Intervencions Als anys 70 es canvià la truja per altra de ferro i la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Aquests treballs s'encarregaren a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, que també va mecanitzar les campanes de la parròquia de Santa Maria.
Propostes L'estat de conservació del conjunt fa necessària la seua restauració. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora per eliminar, com a mínim, la brutícia acumulada i renovar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls i l'electromall per un monofàsic, que permeten el toc manual i imiten la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal.lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MONTOLÍO TORÁN, David; RONDA NÚÑEZ, Domingo (03-06-2000)
 • BUIGUES METOLA, Marcos (01-12-2007)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-07-2020
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-10-2020
  Convertir a PDF