Santa Maria de l'Assumpció (4) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - PEGO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4679)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 112
Pes aproximat 813
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2001
Descripció La campana té al terç una garlanda amb motius vegetals i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ SANTA MARIA DE L'ASSUMPCIÓ ✱". Seguidament, al mig, hi ha una creu radiant i la marca de fàbrica amb la signatura del fonedor: "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / nº142". A continuació, té una imatge de l'Assumpció (rèplica de la imatge de l'altar major) i que està acompanyada d'aquesta inscripció, corresponent amb una cançó mariana popular: AL MATÍ CAP AL LLEVANT QUAN NAIX EL DIA, SOL BEN ALT I ESPLENDORÓS QUAN ES / MIG DIA, ALLÀ TARD EN EL PONENT QUAN MOR EL DIA, LES CAMPANES VAN DIENT AVE MARIA /ALABAT SIGA SEMPRE EL NOM TEU SANTA MARIA MARE DE DÉU". Al mig també trobem una imatge de l'Ecce Homo de Pego. Finalment, al mig peu, està aquesta altra inscripció: "✱ ✱ ✱ ✱ ✱ "PEGO, ANY DE GRÀCIA DEL SEÑOR DE 2001, PRIMER DEL TERCER MIL·LENI DEL CRISTIANISME, ANY DE LA BEATIFICACIÓ DELS BEATS MÀRTIRS DE PEGO, CARMELO, FERNANDO I JOSE MARIA".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SANTA MARIA DE L'ASSUMPCIÓ ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (creu de calvari recreuada)
(03) "hnos / portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "✱ Abel Portilla ✱ / me fecit / nº142 (peixet)
(06) (imatge de la Mare de Déu de l'Assumpció) / "AL MATÍ CAP AL LLEVANT QUAN NAIX EL DIA, SOL BEN ALT I ESPLENDORÓS QUAN ES / MIG DIA, ALLÀ TARD EN EL PONENT QUAN MOR EL DIA, LES CAMPANES VAN DIENT AVE MARIA /ALABAT SIGA SEMPRE EL NOM TEU SANTA MARIA MARE DE DÉU"
(09) (Ecce Homo de Pego)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ ✱ ✱ "PEGO, ANY DE GRÀCIA DEL SEÑOR DE 2001, PRIMER DEL TERCER MIL·LENI DEL CRISTIANISME, ANY DE LA BEATIFICACIÓ DELS BEATS MÀRTIRS DE PEGO, CARMELO, FERNANDO I JOSE MARIA"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta d'Electrorecamp i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic (09)
Intervencions En 2001 va ser instal·lada per Electrorecamp, empresa que la va dotar amb de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i la mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Esta campana substitueix a la c1159 badada des de fa molts anys, s´ha refos seguint models de fundició de Roses (nota de Francesc Xavier Martín)

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (01-06-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (28-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-08-2020
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF