Sant Jaume (1) - Ermita de Sant Jaume de Benimarco - BENISSA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 4640)

Localització Espadanya
Diàmetre 35
Pes aproximat 25
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1943
Descripció La campana té una simple creu incisa al mig. També al mig trobem la següent inscripció, igualment incisa: "SAN JAIME / AÑO 1943". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada la campana, el nom del poble i la data de fosa. El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant, acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble amb la intenció de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Mig (M) (00) (Creu incisa)
(06) "SAN JAIME / AÑO 1943"
Tocs tradicionals de campanes Vol manual des de l'interior de l'ermita per mitjà d'un cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteja manualment des de l'interior de l'ermita.
Truja Fusta de perfil tradicional
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Conserva la instal·lació tradicional amb una truja de fusta de perfil local (molt semblant al valencià), un cigonyal molt allargat per voltejar-la i un batall lligat.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1943. No indica el seu autor, no obstant això, creiem que pot ser obra de la foneria de Manuel Roses Vidal per la forma en què està feta la creu incisa i les inscripcions, també incises.
Propostes Vist l'estat en que es troba, la campana deuria ser restaurada, netejant el bronze i canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la fitxa de la torre

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica parcial i fitxa] (05-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-08-2019
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-09-2020
  Convertir a PDF