Sant Vicent Ferrer (1) - Ermita Sant Vicent Ferrer - TEULADA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 4637)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1955
Descripció La ubicació de la campana limita la seua documentació. Al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)". També al mig sembla que disposa d'una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "SAN / VICENTE / FERRER". Al mig peu trobem una senzilla inscripció amb el nom del poble i la data de fosa: "TEULADA 1955". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, amb l'objectiu de poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN / VICENTE / FERRER"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "TEULADA 1955"
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro que imita una de fusta.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la finestra de l'espadanya amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu i dotada amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1955 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla (València) i col·locada a l'espadanya de l'ermita després de la benedicció. Amb posterioritat la dotaren amb una truja de xapa de ferro, que imita el perfil tradicional de les de fusta, i es mecanitzà amb motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes El diámetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (16-05-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica parcial i fitxa] (09-03-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-03-2019
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF